شناخت بازنمایی افراد دارای معلولیت در رسانه های ایران
رسانهها نقش بسزایی در آموزش افراد دارای معلولیت و نیز آموزش سایر افراد جامعه درقبال افراد دارای معلولیت، ایفا میکنند. رسانههای امروز کشور کمتر به این رسالت مهم توجه داشتهاند. این تحقیق با هدف شناخت بازنمایی افراد دارای معلولیت در رسانههای ایران انجام شد.
روشبررسی:
پژوهش با رویکرد کیفی و با روش گرانددتیوری (دادهبنیاد) انجام گرفت. بهمنظور نیل به هدف پژوهش، ابزار مصاحبه عمیق نیمهساختاریافته بهکار رفت. با یازده نفر از خبرگان رسانهها در ایران مصاحبه شد. منظور از خبرگان رسانه در این پژوهش افرادی بودند که حداقل ده سال سابقه کار رسانهای ازجمله مطبوعات، خبرگزاریها، رادیو و تلویزیون داشتند یا در صورت داشتن تجربه کمتر از تحصیلات کارشناسیارشد یا بیشتر مرتبط با حوزه رسانه برخوردار بودند. همچنین برای اعتباربخشیدن به تحقیق از تکنیک مثلثسازی و دو نظریه «برچسبزنی» و «استفاده و رضامندی» استفاده شد. کدگذاری سهگانه (مضمون و زیرمضمون و کد) برای تحلیل محتوای مصاحبههای عمیق نیمهساختاریافته بهکار رفت.
یافتهها:
یافتهها در قالب سیزده زیرمقوله و شش مقوله اصلی ظهور یافت. سیاستگذاری رسانهای، شناسایی نیازها، آموزش عمومی، آموزش افراد دارای معلولیت، بازتاب اخبار افراد دارای معلولیت و گسترش سختافزاری و نرمافزاری رسانههای نمایشی برای افراد دارای معلولیت بهعنوان مقولههای اصلی مشخص شدند.
نتیجهگیری:
براساس یافتههای پژوهش، تاسیس شبکههای رادیویی، تلویزیونی، تخصیص بخشی از اخبار خبرگزاریها به جمعیت معلول کشور و بهکارگیری هنرمندان دارای معلولیت در عرصههای هنرهای نمایشی تیاتر و سینما میتواند موجب بازنمایی بهتر و ارتقای سطح اجتماعی زندگی افراد دارای معلولیت شود.
افراد دارای معلولیت ، معلولیت ، رسانه ، رادیو و تلویزیون ، سینما ، تئاتر ، خبرگزاری ، مطبوعات
-
طراحی الگوی عوامل محتواهای تولید شده توسط کاربر در اینستاگرام با موضوع کووید19
محمد کمالی باغستانی، *، حوریه دهقان شاد
فصلنامه علوم خبری، پاییز 1403 -
مطالعه تطبیقی حقوق رسانه در پرتو قوانین ایران و کشورهای اسکاندیناوی
*، خاطره اسدی
نشریه مطالعات فضای مجازی و رسانه های اجتماعی، بهار 1403