بررسی سازوکارهای فیزیولوژیکی ماساژ ورزشی و اثر آن بر عملکرد ورزشکاران: مطالعه مروری
مقدمه و اهداف:
امروزه ماساژ به طور پیوسته در ورزشکاران برای اهداف مختلفی مانند رفع خستگی، جلوگیری از آسیب و درمان آسیب های ورزشی استفاده می شود. اعتقاد بر این است که ماساژ با افزایش جریان خون، دفع لاکتات و تحریک سیستم عصبی، عملکرد ورزشکار را بهبود می بخشد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثر ماساژ ورزشی بر فاکتورهای فیزیولوژیکی، نوروفیزیولوژیکی، عملکرد ورزشکاران و نتیجه گیری برای استفاده یا عدم استفاده از آن است و اینکه آیا اعتقادات بالینی فیزیوتراپیست های ورزشی درباره اثر در مانی ماساژ در آسیب های ورزشی مورد تایید شواهد علمی است یا نه؟
در این مطالعه به منظور مروری بر اثر ماساژ ورزشی بر عملکرد ورزشکاران و سازوکارهای اثر ماساژ بر فاکتورهای فیزیولوژیکی، مقالات انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرکت، پابمد و گوگل اسکالر از سال 1975تا سال 2020 با کلید واژه های ماساژ ورزشی، آسیب های ورزشی و سازوکارهای فیزیولوژیکی، سازوکارهای نوروفیزیولوژیکی و عملکرد ورزشکاران جست وجو شدند.
افزون بر 50 مقاله با موضوعات مرتبط با ماساژ ورزشی بررسی شد. در نهایت، 14 مطالعه کارآزمایی بالینی و 1 مطالعه گزارش موردی براساس معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند. مطالعات کمی درباره اثر ماساژ بر عملکرد ورزشکاران انجام شد و مطالعات موجود به صورت هتروژن انجام شدند، یعنی مطالعات مختلف، اثر ماساژ بر فاکتورهای مختلف را بررسی و همچنین نتایج متناقضی گزارش کرده اند که کار نتیجه گیری نهایی را سخت می کند. به نظر می رسد اثرات ماساژ بر عملکرد ورزشکاران بیشتر ناشی از اثرات روانی آن است تا اثرات بالینی آن که هنوز مورد تایید منابع علمی نیست و نیازمند مطالعات بیشتر است.
به نظر می رسد بسیاری از محققان اثرات ماساژ را ثانویه به افزایش جریان خون می دانند، درحالی که شواهد علمی بسیار کمی در این باره وجود دارد. همچنین در درمان تاندونیت ها و استرین های عضلانی هم شواهد کافی بر کاهش درد و تسریع در ترمیم بعد از ماساژ وجود ندارد. به نظر می رسد اثرات درمانی ماساژ بیشتر سایکولوژیکی بوده است و اثرات فیزیولوژیکی کمتری اتفاق می افتد.
-
بررسی ارتباط فاکتورهای روان شناختی و نتایج بالینی 12 هفته تمرین درمانی در بیماران تحت جراحی تعویض کامل مفصل زانو
فریبا تلیکانی، *، عباس رحیمی، علیرضا اکبرزاده باغبان، محمدمهدی امیدیان، عالیه دریابر
فصلنامه آرشیو توانبخشی، پاییز 1403 -
تاثیر آموزش بیوفیدبک عضلات دورکننده و چرخاننده های خارجی ران بر درد، قدرت و فعالیت الکترومیوگرافی این عضلات در افراد مبتلا به سندرم درد پتلوفمورال
مهدی بانان خجسته، مینو خلخالی زاویه*، ، علیرضا اکبرزاده باغبان، عالیه دریابر، سعید میکائیلی
فصلنامه آرشیو توانبخشی، پاییز 1403