تاثیر بکارگیری برنامه خود مدیریتی درد بر خودکارآمدی و پذیرش درد در سالمندان مبتلا به کمردرد مزمن: مطالعه کارآزمایی بالینی
کمردرد مزمن شایع ترین انواع درد اسکلتی- عضلانی و علت اصلی ناتوانی در سالمندان است. برنامه آموزش خود مدیریتی برای کنترل کمردردمزمن پیامدهای مثبت برای سالمندان و نظام سلامت دارد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه خودمدیریتی بر خودکارآمدی و پذیرش درد در سالمندان مبتلا به کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1400 انجام شد.
پژوهش حاضر، کارآزمایی بالینی طرح پیش آزمون - پس آزمون ، نوع کاربردی بود. نمونه پژوهش 100 سالمند، به روش نمونه گیری در دسترس و با توالی تصادفی با استفاده از روش بلوک های متغیر (جایگشتی) به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. برنامه خودمدیریتی شامل آگاهی و شناخت، فرایند حل مسیله، کنترل استرس، آرام سازی عضلانی و تمرینات ورزشی بود، طی چهار هفته به بیماران آموزش و مدت یک ماه پی گیری گردید. داده ها با پرسشنامه خودکارآمدی درد و پرسشنامه پذیرش درد قبل، بعد و یک ماه پس از مداخله جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح معناداری پنج درصد تجزیه و تحلیل شد.
تفاوت معناداری در میانگین خودکارآمدی و پذیرش درد بین دو گروه مداخله و شاهد قبل از اجرای مداخله مشاهده نشد، درحالی که بین دو گروه، پس از اجرای مداخله در میانگین خودکارآمدی و پذیرش درد تفاوت معناداری مشاهده شد (0/01 >p). همچنین یافته ها بیانگر آن بود که بهبودی معناداری در میانگین خودکارآمدی و پذیرش درد قبل و بعد از اجرای مداخله در گروه مداخله وجود داشت (0/001 >p).
آموزش برنامه خودمدیریتی در ارتقاء خودکارآمدی و پذیرش درد سالمندان اثر مثبت دارد، لذا به کارگیری این روش غیردارویی و حمایتی می تواند توسط پرستاران یک روش موثر، در کنترل کمردرد مزمن به کارگرفته شود .
خودمدیریتی ، خودکارآمدی درد ، پذیرش درد ، سالمند ، کمردرد
-
بررسی میزان سواد سلامت الکترونیک و عوامل مرتبط با آن در میان سالمندان مقیم جامعه شهر تهران
حسن نیک خو، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، کیان نوروزی تبریزی، مرجان حقی، محسن واحدی
نشریه پرستاری و مامایی ارومیه، شهریور 1403 -
مراقبت مبتنی بر شواهد در مهار فیزیکی سالمندان: یک مطالعه مرور میدانی
اعظم شریفی، نرگس ارسلانی*، مسعود فلاحی خشکناب، فرحناز محمدی شاهبلاغی
نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، تابستان 1403