پیامدهای حقوقی امتناع از درمان
امتناع از درمان یکی از نتایج منطقی گرفتن رضایت از بیمار است. در شرایطی که امتناع از گرفتن خدمات درمانی موجب ورود آسیب جدی به بیمار یا سایر افراد جامعه شود، بر اساس مبانی فقهی و قانونی، حق بیمار در تصمیم گیری در فرایند درمان محدود خواهد شد. بر همین اساس، هدف از این پژوهش یافتن پاسخ این پرسش است که در شرایطی که امتناع از گرفتن خدمات درمانی توسط بیمار سلامت او یا سایر افراد جامعه را با چالش جدی مواجه می سازد، این تصمیم بیمار چه پیامدهای حقوقی برای او یا اطرافیانش در پی خواهد داشت.
این تحقیق از نوع نظری و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی بوده است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای بود و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام شد.
یافته های این پژوهش حاکی از آن است که امتناع از گرفتن خدمات درمانی برحسب اینکه توسط بیمار یا اولیا و نمایندگان او صورت گیرد، طیف وسیعی از پیامدهای حقوقی را به همراه خواهد داشت.
امتناع از گرفتن خدمات درمانی توسط نمایندگان بیمار، علاوه بر تحقق مسیولیت مدنی آنان در قبال بیمار و نیز در قبال اشخاص ثالث ممکن است موجب از بین رفتن سمت آن ها و نیز اثرگذاری در میزان مسیولیت شخص جانی شود. از سوی دیگر، امتناع از گرفتن خدمات درمانی توسط شخص بیمار ممکن است علاوه بر تحقق مسیولیت مدنی بیمار در برابر اشخاص ثالث، اثرات زیان باری را نسبت به وصیت او و نیز رابطه توارث او با همسر خویش داشته باشد.
-
مسئولیت مدنی ناشی از امتناع از درمان بیمار
محمد بهمند، فیض الله جعفری*
مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، بهار 1403