تبیین کنشگران منتفع و مکانیزم انتفاع از روندهای جهانی مواد اعتیادآور
فضاهای جغرافیایی کنونی در مقیاس های محلی تا کروی، هر یک به نحوی متاثر از روندهای تجارت جهانی مواد اعتیادآور هستند. روندهای کشت، تولید، ترانزیت، توزیع و مصرف دارای ویژگی های پویایی و پیچیدگی هستند. کنشگران عرصه ژیوپلیتیک مواد اعتیادآور، راهبردهای خود را بر مبنای ویژگی های ژیوپلیتیکی و فضای جغرافیای سیاسی تحت کنترل خود طراحی و انتخاب می کنند. هدف از این پژوهش، دسته بندی کنشگران منتفع از تجارت جهانی مواد اعتیادآور به منظور تقویت منابع در حوزه این تجارت و ایجاد زمینه علمی برای مطالعات آتی در هنگام مواجهه با کنشگران فعال در روندهای مواد اعتیادآور و تعیین گروه دربرگیرنده بازیگران مدنظر، با بررسی مکانیزم و سطح انتفاع آنان است. از جایی که در آرای نوواقع گرایان، کنشگران غیردولتی از اجزای موثر دستگاه های جهانی هستند، دسته بندی کنشگران منتفع از تجارت غیرقانونی موصوف می تواند در تعیین راهبردهای نوین مقابله ای کارآمد باشد.
پژوهش حاضر از نوع آمیخته است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی در بررسی اسنادی منابع کتابخانه ای، تبیین کنشگران ژیوپلیتیکی روندهای مواد اعتیادآور در مقیاس های فضایی، مسیر بالکان را محور قرار می دهد.
ازاین رو، در چارچوب نظریه واقع گرایی ساختاری، با روش بررسی اسنادی و کتابخانه ای منابع دست اول فارسی و غیرفارسی، کنشگران منتفع از ژیوپلیتیک روندهای جهانی مواد اعتیادآور در شش دسته شامل کنشگران فردی، سازمان های جنایی، جنبش های مسلح، دولت های افیونی، دولت های متخاصم و بازیگران پنهان از حیث هدف و مکانیزم انتفاع، در دو گروه 1- کنشگران دارای اهداف ژیوپلیتیکی و 2- کنشگران دارای اهداف ژیواکونومیکی مورد تحلیل قرارگرفته اند.
موادمخدر ، ژئوپلیتیک ، دولت افیونی ، کنشگران منتفع ، تروریسم
-
مقایسه تطبیقی رقابت ژئوپلیتیکی در ابتکار کمربند و جاده چین و طرح دروازه جهانی اتحادیه اروپا
*، جواد غلامی
نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی، زمستان 1402 -
بررسی پیامدهای جمعیت شناختی نوسان های حق آبه رودخانه هیرمند بر ناحیه سیستان
مهدی محمدصادقی، *، رسول صادقی، رسول قبادی
نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)، بهار و تابستان 1403 -
منابع مالی داعش
نساء زاهدی،
سیاستنامه مفید، پاییز و زمستان 1395