برآورد مولفه های فرسایش و رسوب با استفاده از مدل IntErO (مطالعه موردی: حوضه آبخیز کهورستان)
فرسایش خاک یکی از بزرگ ترین مشکلات محیط زیست جهان است و تهدیدی برای امنیت غذایی، محیط زیست، منابع طبیعی و مشکلات اقتصادی اجتماعی محسوب می شود. در این راستا، اهمیت برآورد مقدار فرسایش به منظور اتخاذ روش های مناسب مدیریتی در مناطق مختلف مشخص می شود؛ از این رو، مطالعه حاضر با هدف برآورد شدت فرسایش خاک و جریان خروجی در حوضه آبخیز کهورستان انجام و در آن از مدل جامع، سریع و موثر IntEro استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات پایه، 26 متغیر ورودی با استفاده از نقشه های توپوگرافی، خاک شناسی، زمین شناسی، کاربری اراضی و داده های اقلیمی استخراج و محاسبه شد. نتایج نشان داد که ضریب فرسایش آبخیز کهورستان 918/0 و مقدار فرسایش خاک واقعی و فرسایش خاک واقعی ویژه در حوضه آبخیز مطالعاتی به ترتیب 53/631152 مترمکعب در سال و 14/150 مترمکعب بر کیلومترمربع در سال است. ضریب ته نشست مجدد رسوبات حاصل از فرسایش به مقدار 183/0 و مقدار رسوب تولیدی ناشی از فرسایش در سطح آبخیز مطالعاتی 72/345663 مترمکعب در سال محاسبه شد. نتایج به دست آمده بیانگر غالب بودن فرسایش شیاری در منطقه و انتقال رسوبات به خروجی حوضه است. با توجه به نتایج، این مدل در برآورد مقدار فرسایش در حوضه مطالعاتی دقت کافی نداشت، اما در برآورد مقدار حداکثر جریان خروجی از حوضه بر اساس آمار موجود نتایج خوبی داشت؛ به عبارتی، توصیه می شود از این مدل در برآورد مقدار جریان خروجی و سایر ویژگی ها استفاده شود، ولی برای برآورد مقدار فرسایش در مناطق با شرایط حوضه آبخیز کهورستان که در آن رگبارهایی با شدت زیاد و مدت کم وجود دارد پیشنهاد نمی شود؛ زیرا نمی تواند نتایج مناسبی را ارایه دهد.
-
Identifying Dust Storm-Prone Areas Using Google Earth Engine Data and Classified Variable Data Mining Methods: A Case Study of Yazd Province, Iran
Mohamad Kazemi *, , Reza Naderi
Desert Ecosystem Engineering Journal, Summer 2023 -
شناسایی آستانه متغیرهای تاثیرگذار بر پهنه های سیلاب با استفاده از تکنیک یادگیری ماشین (مطالعه موردی: حوضه انتهایی کارون بزرگ)
محمد کاظمی*،
نشریه مدل سازی و مدیریت آب و خاک، بهار 1403