بررسی عوامل مرتبط با شدت وقوع کووید-19 در بیماران بستری: یک مطالعه مقطعی از شهر سمنان
شناسایی عوامل موثر بر شدت ابتلا به یک بیماری منجر به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و درمانی هوشمندانه، و متعاقبا بهبود برون دادهای بهداشتی خواهد شد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل دموگرافیک و زمینه ای مرتبط با شدت ابتلا به کووید-19 در بیماران بستری به انجام رسید.
مطالعه مقطعی حاضر بر روی 400 نفر از بیماران بستری مبتلا به کووید-19 در بیمارستان کوثر شهر سمنان اجرا شد. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی محتوایی آن از دیدگاه 10 صاحب نظر و با کسب نمره 92/0 و 89/0 به ترتیب برای شاخص های CVR و CVI مورد تایید قرار گرفت. در این مطالعه از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک استفاده شد و داده های مورد نیاز از طریق بررسی پرونده های پزشکی و مصاحبه با بیماران گردآوری گردید. تمامی بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS19 انجام شد و 05/0>P معنی دار در نظر گرفته گردید.
میانگین سنی بیماران مورد بررسی 20/56 (77/59±) سال بود و زنان (%53) و مردان (%47) سهم نسبتا مشابهی را به خود اختصاص داده بودند. از میان بیماران، %24 آنان بستری شدن در ICU و %7 رفتن به حالت کما را تجربه کرده اند. هم چنین %99 از بیماران به عوارض جانبی جدی کووید-19 مبتلا شدند که میزان ابتلا به عوارض جانبی ریوی، قلبی و کلیوی به ترتیب %96، %68 و %6 برآورد گردید. سایر بررسی های صورت گرفته، موید وجود ارتباط آماری معنی دار میان متغیرهای سن، وضعیت تحصیلی، وضعیت شغلی، بومی بودن، محل دریافت مراقبت؛ ابتلا قبلی به بیماری قلبی، فشارخون بالا، دیابت، نقص ایمنی و چاقی؛ و نیز داشتن فعالیت ورزشی و یا شغل مستلزم فعالیت جسمی، با شدت بیماری می باشد (05/0>P).
نتایج مطالعه نشان داد که طیف گسترده ای از عوامل نظیر عوامل دموگرافیک، دسترسی به مراقبت بهداشتی، رفتارهای جست وجوگر بهداشتی، ابتلا به بیماری زمینه ای و نیز داشتن سبک زندگی سالم با شدت ابتلا به کووید-19 مرتبط می باشند.