طراحی مدلی جهت ارزیابی عملکرد مدیران متوسطه شهر تهران با استفاده از منطق فازی
پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ارزیابی عملکرد مدیران مدارس متوسطه شهر تهران با استفاده از منطق فازی انجام شد.
روش شناسی:
این پژوهش در گروه پژوهش های کاربردی و از روش رویکرد آمیخته (کیفی، کمی) استفاده نموده است و شامل 2جامعه آماری که در بخش کیفی،20نفر از گروه خبرگان (مدیران ارشد آموزش و پرورش و اساتید) و در بخش کمی برای انتخاب مناطق و مدارس متوسطه شهر تهران با روش خوشه ای چند مرحله ای 5منطق (2، 3، 4، 6 ،12) انتخاب شد و جامعه آماری 150 نفر از بین مدیران مناطق و مدارس، معلمان و انجمن اولیا مربیان مناطق برآورد شد که به روش سرشماری تمام جامعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده که بمنظور تعیین مولفه ها و شاخص ها از دو روش دلفی فازی و شبه تاپسیس فازی استفاده شد در بخش کمی از این مولفه ها و شاخص ها برای ساخت پرسشنامه استفاده شد. با کمک روش ارزیابی عملکرد 360 درجه و روش تحلیل اهمیت عملکرد، عملکرد مدیران مورد ارزیابی قرار گرفت.
با مطالعه کتب ابتدا 97 شاخص در قالب 5 مولفه اصلی مشخص و با نظر خبرگان 26 شاخص تایید شد. سپس با استفاده از سه روش بهترین-بدترین، دیمتل و فرآیند تحلیل شبکه ای اوزان شاخص ها مشخص گردید. برای ساخت پرسشنامه از روایی محتوایی و سازه استفاده شد، که روایی محتوایی با تایید خبرگان و برای بررسی روایی سازه از دو معیار روایی همگرا و واگرا بکارگرفته شد، بطوریکه میزان میانگین واریانس استخراج شده 980/0 بدست آمد که نشان از همگرایی زیاد سازه داشت.
نتایج کیفی حاکیست که مولفه ویژگی های شخصیتی و مهارت ارتباطی بیشترین وزن را داشتند. نتایج کمی بیانگر آنست که شاخص اصلی ویژگی های شخصیتی و مهارت ارتباطی بالاترین رتبه و اولویت ها را در بین شاخص های پنجگانه حاصل کردند و شاخص مهارت تصمیم گیری کمترین وزن و پایین ترین اولویت را به خود اختصاص داد.
-
شناسایی و اولویت بندی شاخصهای ارزیابی عملکرد مدیران مدارس متوسطه شهر تهران با استفاده از رویکرد تصمیمگیری چندمعیاره فازی
مسعود حقیقی*، محمدحسین خطیر
فصلنامه اندازه گیری تربیتی، پاییز 1399