بررسی ارزش غذایی گاودانه خام و عمل آوری شده با استفاده از روش های آزمایشگاهی و آزمون تولیدگاز
زمینه مطالعاتی:
ترکیب شیمیایی و فراوری حرارتی گاودانه می تواند بر تخمیرپذیری آنها در دستگاه گوارش موثر باشد.
این آزمایش به منظور بررسی ارزش غذایی گاودانه با استفاده از روش های آزمایشگاهی و تکنیک تولیدگاز صورت گرفت.
جهت انجام آنالیز آماری داده ها از طرح کاملا تصادفی استفاده شد. برای این منظور از دو راس گوسفند فیستوله دار جهت انجام روش های آزمایشگاهی و تکنیک تولیدگاز استفاده شد. تولیدگاز در زمان های 2، 4، 6، 8، 12، 16، 20، 24، 36 و 48 ساعت ثبت شد. برای تعیین میزان ناپدید شدن ماده خشک از روش آزمایشگاهی از زمان های 2، 8، 12، 24 و 48 ساعت استفاده شد.
میزان گاز تولیدی گاودانه خام، ماکروویو، تفت و پرک مرطوب در 48 ساعت پس از انکوباسیون به ترتیب 141، 140، 57/134 و 147 میلی لیتر در گرم ماده خشک بدست آمد. پارامترهای تجزیه پذیری بخش محلول و نامحلول (a+b) (میلی لیتر در گرم ماده خشک) و نرخ تولید گاز (میلی لیتر در ساعت) گاودانه خام به ترتیب 9/142 و 106/0 بدست آمد. در این تحقیق تیمار پرک مرطوب بیشترین و تفت کمترین میزان تولید گاز را داشتند. میزان ناپدید شدن ماده خشک گاودانه خام در مدت زمان 2 و 48 ساعت پس از انکوباسیون 88/39 و 48/83 درصد و ضرایب تجزیه پذیری a، b و c به ترتیب 08/31، 03/48 و 088/0 درصد در ساعت بدست آمد.
نتیجه گیری نهایی: تیمار پرک مرطوب بیشترین پتانسیل تولیدگاز و تجزیه پذیری ماده خشک را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0P<). با توجه به هضم پذیری بالای تیمار پرک مرطوب، تیمار ذکر شده می تواند در فرمولاسیون جیره غذایی جهت بهبود فرایند هضم در تغذیه حیوانات مورد استفاده قرار گیرد.
گاودانه ، روش آزمایشگاهی ، تکنیک تولیدگاز ، پرک مرطوب ، تفت ، مایکروویو
-
اثرات تغذیه منابع مختلف چربی در اواخر آبستنی و اوایل دوره شیردهی بر عملکرد تولیدی و فراسنجه های خونی میش های افشاری
مهدی قهرمانی*، اکبر تقی زاده، ، حمیدرضا میرزایی الموتی، غلامعلی مقدم، حمید پایا
نشریه پژوهش های علوم دامی، بهار 1403 -
بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و تخمیری سیلوی تفاله لیمو ترش تیمار شده با ملاس
مهران جلیلی، حمید محمدزاده*، ، اکبر تقی زاده
نشریه تحقیقات کشاورزی ایران،