بررسی تاثیر لاکتوباسیلوس فرمنتوم بر بیان ژن های Arc و CREB دخیل در حافظه ی رت های آلزایمری
بیماری آلزایمر یک بیماری شایع نوروژنراتیو پیش رونده است که منجر به زوال عقل و تباهی سلول های مغزی به خصوص در نواحی مرتبط با یادگیری و حافظه مانند هیپوکامپ می شود. نقش ژن Arc در انعطاف سیناپسی و تثبیت حافظه به اثبات رسیده است و بیان آن به شدت تحت تاثیر فعالیت نورونی است. هدف از این تحقیق تعیین اثر لاکتوباسیلوس فرمنتوم بر بیان ژن های Arc (موثر در در انعطاف سیناپسی و تثبیت حافظه) و CREB (موثر در تثبیت تغییرات سیناپسی در حین یادگیری) دخیل در حافظه رت های آلزایمری بود.
در مطالعه حاضر که در سال 1399 انجام شد، 30 رت نر نژاد ویستار به 5 گروه (کنترل، آلزایمر و3 گروه تیمار) تقسیم شدند. در گروه های تیمار هم زمان با القای آلزایمر به روش استریوتاکسی توسط استرپتوزوتوسین، به مدت 21 روز صاف شده یLactobacillus fermentum PTCC 1744 در محیط MRS براث با دوزهای cfu/ml106 و107 و108 به صورت درون صفاقی تزریق شد. بعد از استخراج RNA از نمونه های هیپوکامپ، cDNA سنتز شد و بیان ژن ها با روش ریل تایم PCR و نرم افزاز LinReg PCR ارزیابی شد.
یافته های پژوهش:
داده ها افزایش بیان ژن Arc و CREB را در گروه تیمار با دوز cfu/ml 106 باکتری در مقایسه با گروه آلزایمر نشان داد و اختلاف معنی دار بود (001/0P<).
با توجه به نتایج مطالعه ممکن است بتوان گفت که ترکیبات خارج سلولی حاصله از لاکتوباسیلوس فرمنتوم به علت داشتن اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی مانع پیشرفت ضایعات نورونی شده و در بهبود آلزایمر موثر باشد.