بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال اوتیسم

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

نقص در روابط بین فردی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال اوتیسم از مهم ترین مشکلات در این افراد است.

هدف

پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم انجام شد.

روش

پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های توسعه ای و از نوع روانسنجی بود. جامعه شامل تمام بیماران مبتلا به اوتیسم شهر تهران در سال 1400-1399 بود، که تعداد 222 کودک و نوجوان مبتلا به اختلال اوتیسم به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی (2015)، ارتباط اجتماعی (2003) و مهارت اجتماعی (1983) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی، روایی همگرا، پایایی و نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و Amos نسخه 19 استفاده شد.

یافته ها

نتیجه تحلیل عاملی نشان دهنده تایید تک عاملی بودن پرسشنامه که در مجموع 0/54 آن را تبیین می کرد. پایایی به روش میزان آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/97، اعتبار همگرای فرم والدین این مقیاس با مهارت اجتماعی 0/63 و ارتباط اجتماعی 0/49 بدست آمد، که نشان دهنده روایی ملاک و همزمان این پرسشنامه بود.

نتیجه گیری

نتایج این مطالعه نشان دهنده کفایت ویژگی های روانسنجی پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های ارتباطی از نظر تشخیص ویژگی های هیجانی و اجتماعی کودکان مبتلا به اوتیسم بود. پژوهش های آینده می توانند از این ابزار برای اهداف تشخیصی و درمانی در بیماران مبتلا به اوتیسم استفاده نمایند.

زبان:
فارسی
صفحات:
133 تا 146
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2628319