تدوین مدل قلدری-قربانی سایبری: تاثیر شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده با میانجی گری خشم نوجوانان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

رفتار قلدری یکی از مشکلات روز افزون در بین نوجوانان می باشد، که اخیرا مورد توجه پژوهشگران حوزه های روان شناسی و حتی جرم شناسی به صورت قلدری سایبری قرارگرفته است. هدف از این پژوهش بررسی تدوین مدل قلدری-قربانی سایبری: تاثیر شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده با میانجی گری خشم نوجوانان بود.

روش

روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. حجم نمونه 500 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین و به شیوه نمونه‏ گیری غیرتصادفی در دسترس (شیوه آنلاین) انتخاب و به پرسشنامه تجربه قلدری-قربانی سایبری آنتیادو و همکاران (2016)، پرسشنامه چندبعدی شایستگی اجتماعی گومز-اورتیز و همکاران (2017)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) و سیاهه خشم نلسون و فینچ (2000) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 24 و AMOS تحلیل شد.

یافته ها

نتایج نشان داد بین شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده با قلدری-قربانی سایبری رابطه منفی و معناداری مشاهده شد. علاوه بر این بین خشم با قلدری-قربانی سایبری رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. همچنین یافته های مربوط به تحلیل مسیر نشان داد که خشم میانجی گر در رابطه شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده است.

نتیجه گیری

با توجه به یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود به منظور جلوگیری از قلدری-قربانی سایبری در نوجوانان به آنان شایستگی اجتماعی، حمایت اجتماعی و مدیریت خشم آموزش داده شود تا مشکلات ناشی از قلدری-قربانی سایبری در آنان کاهش یاید.

زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 33
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2636102 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)