میزان اضطراب پرستاران ایرانی در دوران اپیدمی کووید-19: یک فراتحلیل
شیوع کووید19 پیامدهای روانی زیادی بر اقشار مختلف جامعه از جمله پرستاران داشته است. ترس و اضطراب ناشی از اپیدمی کووید-19 در پرستاران علاوه بر ایجاد ناهنجاری های روحی و روانی باعث کاهش کیفیت خدمات و افزایش هزینه های نظام سلامت می گردد. این مطالعه باهدف تعیین میزان اضطراب پرستاران ایرانی در دوران اپیدمی کووید-19 انجام شد.
در این مطالعه فراتحلیل، کلیه مقالات علمی منتشر شده تعیین میزان اضطراب در دوران اپیدمی کووید-19 در پرستاران ایرانی در 5 پایگاه داده ای و موتور جستجوگر Google Scholar جستجو و ارزشیابی کیفیتی شدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 و مدل متارگرسیون برای ارزیابی متغیرهای مظنون به ناهمگونی در سطح معناداری 0/05 بررسی شد. در نهایت، تعداد 15 مقاله با استفاده از نرم افزار CMA تحلیل شد.
بر مبنای مدل اثرات تصادفی، میانگین و انحراف معیار اضطراب پرستاران ایرانی در دوران کووید-19 برابر با 29/96 به دست آمد. بیشترین میانگین و انحراف معیار اضطراب پرستاران در شهر اسلامشهر استان تهران در سال 1399 برابر با 44/08 و کمترین میانگین و انحراف معیار اضطراب پرستاران در بوشهر در سال 1399 برابر با 4/37 به دست آمد. همچنین بین حجم نمونه و میزان اضطراب پرستاران ایرانی در دوران اپیدمی کووید-19 ارتباط معنادار وجود داشت.
نتایج این مطالعه نشان داد که پرستاران در دوران همه گیری کووید-19 از اضطراب رنج می برند. بنابراین، سیاستگذاران و مدیران نظام سلامت باید اقدامات جدی به منظور کاهش اضطراب پرستاران در دوران بحران به کار گیرند.
اضطراب ، پرستاران ، کروناویروس ، ایران
-
پیش به سوی دانشگاه های علوم پزشکی نسل پنجم
علی محمد مصدق راد*،
مجله پایش، آذر و دی 1403 -
شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی در ایران: مرور نظام مند و فراتحلیل
، سمیه سامانی، عالیه بزی، *، محمد عباس زاده بزی
مجله پایش، مهر و آبان 1403 -
تاب آوری نظام سلامت ایران در برابر تغییر اقلیم: چالش ها و راهکارها
علی محمد مصدق راد، ، طاهره شریفی، ایمان کلیددار، عباس شاهسونی، مسعود یونسیان، عباس استادتقی زاده، حامد دهنوی*
نشریه مدیریت سلامت، پاییز 1402