اثر بخشی آموزش چرتکه بر بهبود حافظه کاری و بازداری پاسخ دانش آموزان دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی
کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی حافظه کاری و بازداری پاسخ ضعیفی دارند که ارتباط زیادی با عملکرد تحصیلی و اجتماعی در آنان دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش چرتکه بر حافظه کاری و بازداری پاسخ در دانش آموزان دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی انجام شد.
پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانش اموزان مدارس غیرانتفاعی شهر یاسوج در سال 1400 بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر دانش اموز مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بودند، بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هرگروه 20 نفر). گروه آزمایش تحت آموزش 12 جلسه 45 دقیقه ای چرتکه قرار گرفتند. مشارکت کنندگان با فرم اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون حافظه کاری وکسلرکودکان (WISC-R) و آزمون استرپ (Stroup test) در 2 مرحله مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که نمره حافظه کاری و نمره بازداری پاسخ در گروه ازمایش نسبت به گروه کنترل بطور معنا داری بهبود یافته است (0/001>p)، اندازه اثر حافظه کاری 0/81 و بازداری پاسخ 0/47 بود.
به مسولین آموزش و پرورش توصیه می شود با بکارگیری متخصصان آموزش چرتکه در مدارس ابتدایی این اموزش را به سر انجام برسانند. این آموزش منجر به تقویت حافظه کاری، بازداری پاسخ و احتمالا عملکرد بهتر تحصیلی و اجتماعی در آنان می شود.