فرهنگ ایثار و شهادت بخش دوم: مفهوم شناسی فرهنگ ایثار و شهادت
در فرهنگ اسلام، ایثار و شهادت دو مرتبه از مراتب کمال وجودی انسانی هستند. ایثار به معنی بذل کردن؛ دیگری را بر خود برتری دادن؛ سود دیگری را بر سود خود مقدم داشتن؛ و به معنی قوت لازم و مایحتاج خود را بر دیگری بخشیدن است. ایثار همطراز با دیگر فرایض دینی است که از آن رهگذر انسان می تواند به مراتب عالی انسانی برسد و مورد مدح و تعظیم خداوند واقع گردد. شهادت عبارت است از "فدا کردن جان به طور آگاهانه و انتخاب گرایانه در راه آرمانی مقدس و پاک «فی سبیل الله به تعبیر قرآن»، که خشنودی خداوند را در بر داشته باشد"، و کسی که به چنین مقامی دست می یابد، «شهید» است.
روش مطالعه توصیفی، میدانی و پیمایشی و کاربردی است. این بخش از مطالعه با بحث متمرکز گروهی با نخبگان و صاحبنظران و نیز به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر داخلی انجام شده است.
در این بخش مفاهیم "ارزش اسلامی"، "ارزش انسانی"، "هدف و هدفمندی"، "شهید و شهادت"، "ایثار و ایثارگری"، "آزاده و آزادگی"؛ در سطح مفهوم شناسی لغوی، و "مقام شهود و حضور الهی"؛ و "حیات طیبه"؛"ایثار و شهادت در قرآن مجید و روایات اسلامی"؛ و "ابعاد ایثار"؛ در سطح مفهوم شناسی تحلیلی ارایه شده است. همه این مفاهیم عمومی در مصادیق سلامت نیز دارای موضوعیت هستند.
«شهادت» اوج هرم ارزش های انسانی است. در جهان بینی الهی، مرگ و شهادت در راه خدا، از همه دنیا و جمع کردنی های آن بهتر است.
ایثار ، شهادت ، ارزش ، هدفمندی ، سلامت اجتماعی ، سلامت معنوی
-
درس هائی از امدادرسانی و درمان مجروحان موشک باران تهران
*
نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت، پاییز و زمستان 1397 -
عوامل و مکانیسم ترومای جنگی: مین های ضد نفر
احمدرضا سروش، *
نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت، پاییز و زمستان 1397