ارزیابی مخاطرات نهشته های بادی دشت سیستان و تاثیر آن بر مخازن حیاتی چاه نیمه زابل
هدف از انجام این تحقیق ارزیابی مخاطرات رسوبات بادی دشت سیستان و تاثیر آن بر مخازن حیاتی چاه نیمه در دو کانون بحرانی نیاتک و جزینک با وسعتی در حدود 131660 هکتار در جنوب شرقی زابل واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان است. این عرصه قطاعی در جهت جنوب شرق به شمال غرب را شامل می شود که ازنظر ژیومورفولوژی دارای 2 واحد دشت سر و پلایا است. از اهداف مهم این پژوهش ارایه راهکارهای مناسب برای به حداقل رساندن آسیب های ناشی از مخاطرات نهشته های بادی و خسارات ثانویه آن، در بخش های تاسیسات، کشاورزی، جاده ها و خسارات وارده به منطقه به ویژه برمخازن آبی چاه نیمه است.
روش شناسی پژوهش:
روش انجام این پژوهش، بررسی های میدانی، عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای با دوره های زمانی مختلف، بررسی مورفولوژی عمومی و بادهای منطقه (120روزه) و مکان یابی به لحاظ مطالعه ژیومورفولوژی منطقه انجام شد. در این پژوهش از نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی، نرم افزارهای رایانه ای ازجمله ENVI و GIS استفاده شد. نمونه برداری از رسوبات (رسوب شناسی و ترسیم نمودارهای مربوطه) و مطالعات آزمایشگاهی XRF (فلویورسانس اشعه ایکس)، تحلیل مقایسه ای و روش تجزیه وتحلیل داده ها صورت خواهد پذیرفت.
بر اساس نتایج تحقیق، عامل اصلی مخاطرات، بادهای فرساینده منطقه بوده که جهت شمال تا شمال غربی با زاویه 330 تا 360 درجه (باد120روزه سیستان) دارند و مهم ترین رخساره های برداشت، اراضی رهاشده، اراضی ماسه زار و عرصه های شور و پف کرده بستر دریاچه هامون و دشت های شمالی (کشور افغانستان) هستند. تفسیر نقشه های توپوگرافی و تصاویر ماهواره ای در سال های مختلف نشان داد که سرعت و جهت حرکت تپه های ماسه ای منطقه متناسب با باد غالب 120روزه و در جهت شمال غربی-جنوب شرقی هستند. علاوه برآن، ارتفاع تپه های ماسه ای و حجم ماسه ها فاکتور مهمی در سرعت حرکت و میزان پیشروی تپه های ماسه ای در سطح دشت سیستان و ورود به مخازن چاه نیمه هستند.
-
بررسی میزان فرسایش خاک و ارتباط آن با شاخص های ژئومورفیک و پوشش گیاهی در حوضه آبخیز کوزه توپراقی، استان اردبیل
*، امیرحسام پاسبان، نسرین حسن زاده
مجله جغرافیا و توسعه، زمستان 1403 -
پهنه بندی آسیب پذیری در برابر خطر سیلاب در شهرستان اندیمشک با تاکید بر خطوط گاز (با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره)
سراسکانرود*، مهرداد چرومی، الناز پیروزی
مجله پژوهش های دانش زمین، پاییز 1403 -
ارزیابی مکانی و پهنه بندی خطر زمین لغزش حوضه آبریز زمکان با استفاده از ماشین بردار پشتیبان و رگرسیون لجستیک
فریبا اسفندیاری، قباد رستمی، *،
نشریه هیدروژیومورفولوژی، پاییز 1403 -
بررسی و تحلیل برخی خصوصیات فیزیوگرافی و پوشش اراضی حوضه آبخیز کوزه توپراقی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی
*، نسرین حسن زاده بابلان
مجله جغرافیا و روابط انسانی، پاییز 1403 -
شناسایی و پهنه بندی مناطق مستعد وقوع خطر سیلاب در سطح شهرستان خلخال
الناز پیروزی، سراسکانرود*، بتول زینالی
مجله تحقیقات منابع آب ایران، تابستان 1403 -
Land degradation intensity mapping using environmental factors and Sentinel-2 derived spectral indices in an arid region in south of Iran
Mohamamd Ebrahim Afifi, *
Anthropogenic Pollution Journal, Winter and Spring 2024