تحلیل استعداد رخداد جریان های واریزه ای و لغزش های کم عمق با استفاده از مدل تریگرز (TRIGRS) (مطالعه موردی: حوضه آبخیز بابل رود مازندران)
در این مطالعه، به بررسی پتانسیل وقوع زمین لغزش های کم عمق ناشی از بارندگی در حوضه آبریز سجادرود پرداخته شده است. در این حوضه به دلیل توپوگرافی کوهستانی (شیب تند دامنه ها) و وجود خاک های حاوی مواد آلی به صورت طبیعی پتانسیل رخداد اینگونه زمین لغزش های ناشی از بارندگی زیاد است و سالانه زمین لغزش هایی با ابعاد مختلف بعد از وقوع بارندگی های شدید و طولانی مدت در آن رخ می دهد. این زمین لغزش ها که با مکانیسم لغزش در بخش های بالایی پوشش خاک آغاز می شوند، بلافاصله تبدیل به جریان های گلی-واریزه ای شده و از به هم پیوستن آنها ممکن است جریان های واریزه ای-گلی بزرگ در پایین دست حوضه شکل بگیرد که پدیده ای مخرب محسوب می شود. در این پژوهش، برای بررسی تاثیر بارندگی بر وقوع زمین لغزش های کم عمق و جریان های واریزه ای-گلی از برنامه تریگرز (TRIGRS) که برنامه ای نسبتا جامع و مبتنی بر شبکه برای تحلیل پایداری شیب به روش شیب بی نهایت (در مقیاس ناحیه ای) است، استفاده شده است. در این برنامه اثر نفوذ آب باران در خاک و رواناب ناشی از بارندگی که پارامترهایی مهم در ایجاد زمین لغزش های کم عمق و متعاقب آن جریان های واریزه ای-گلی هستند نیز به طور کامل در نظر گرفته می شود و این پدیده طبیعی به طور کامل شبیه سازی می گردد. داده های ورودی مورد نیاز برای این پژوهش شامل داده های توپوگرافی حوضه، ویژگی های زمین شناسی، زمین شناسی مهندسی و هیدروژیولوژیکی واحدهای خاکی (زون های زمین شناسی) و داده های مربوط به بارش در منطقه است که از منابع مختلف تهیه و در قالب فایل های متنی و نقشه های GIS مناسب مرتب سازی شده و مورد استفاده قرار گرفته اند. خروجی برنامه تریگرز شامل نقشه های توزیع مکانی حداقل ضریب ایمنی پایداری، عمق وقوع لغزش و فشار آب منفذی در عمق وقوع لغزش هستند که در قالب فایل های متنی تهیه و بعد از ترسیم در نرم افزارهای مبتنی بر GIS قابل تفسیر هستند. نتایج این مطالعه نشان داد که در بخش های مرتفع و پرشیب حوضه هرجا که خاک هایی با سنگ بستر از جنس سنگ های غنی از کانی های رسی (مثل گلسنگ، مارن و شیل) گسترش بیشتری دارند، پتانسیل رخداد لغزش های کم عمق ناشی از بارندگی بالاست و با وقوع بارندگی های با شدت بالا و مدت طولانی، این نوع زمین لغزش ها رخ خواهند داد که در صورت نزدیکی به سکونتگاه ها و جاده ها می توانند ریسک بالایی برای آنها داشته باشند. در بررسی های صحرایی صورت گرفته، همخوانی خوبی میان نتایج این مطالعه با تجربیات حاصل از مشاهدات صحرایی زمین لغزش های ناشی از بارندگی در منطقه از نظر توزیع مکانی و زمان وقوع آنها به دست آمد.
-
پیش بینی نرخ نفوذ TBM در انواع سنگ با استفاده از پارامترهای سیستم طبقه بندی RMR به روش آنالیز رگرسیون مبتنی بر یادگیری ماشین
آمنه دردشتی، رسول اجل لوئیان*، جمال رستمی، ، علیرضا سلیمی
نشریه مهندسی تونل و فضاهای زیرزمینی، پاییز 1401 -
Investigating the reactivation potential of an old huge dormant landslide adjacent to the Miyaneh-Ardabil railway, Iran
Marzieh Khayyati, *
Geopersia, Summer-Autumn 2024 -
واکاوی آماری همدید اثر تاوه قطبی بر بارش های فرین و فراگیر غرب میانی ایران
خوش اخلاق*، ، نسیم جهانی
نشریه پژوهش های اقلیم شناسی، بهار 1403 -
شناسایی مناطق فعال تکتونیکی ساحل شرقی خزر با استفاده از سنجش از دور راداری
محمد فتح الله زاده*، ، ابوالقاسم گورابی، مهران مقصودی، مهرنوش قدیمی
نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)، تابستان 1403 -
.تحلیل همدیدی-دورسنجی تداوم آلودگی هوا در دامنه های جنوبی البرز (تهران، البرز و قزوین)
قاسم عزیزی*، محمد ناجی،
فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط، تابستان 1403 -
ارزیابی خطر لرزه ای منطقه بدخشان (شمال شرق افغانستان)
خدیجه محمدی، ابراهیم مقیمی، مهدی زارع، *، مسعود مجرب
نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی، بهار 1403