وضعیت استرس، اضطراب و افسردگی و عوامل مرتبط با آنها در نمونه ای از نیروهای نظامی
اختلالات روانشناختی نظیر استرس، اضطراب و افسردگی از جمله خطراتی هستند که سلامت روان نیروهای نظامی را تهدید می نمایند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی روانشناختی نمونه ای از نیروهای نظامی از نظر اختلالات مذکور و شناسایی عوامل احتمالی مرتبط با آنها انجام گردید.
تعداد 206 نیروی نظامی از طریق نمونه گیری آسان در فاصله زمان آبان تا دی ماه 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس 21 سوالی (DASS-21) برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. آزمونهای اماری نظیر من ویتنی یو و کروسکال والیس جهت ارزیابی روابط احتمالی بین متغیرهای مستقل مطالعه و متغیرهای وابسته (استرس، اضطراب و افسردگی) مورد استفاده قرار گرفتند.
میانگین نمره استرس، اضطراب و افسردگی به ترتیب 6/4 ± 7/4 ، 3/4 ± 5/3 و 3/4 ± 9/3 بود. با این حال به ترتیب حدود 16 و 10 درصد از افراد شرکت کننده دچار اختلالات شدید و خیلی شدید اضطراب و افسردگی شناسایی گردیدند و این درصد در مورد اختلال استرس تنها 6 درصد برآورد گردید. بررسی روابط بین متغیرها نشان داد که متغیرهایی نظیر سن، سابقه خدمت، و وضعیت تاهل می توانند در مورد هر سه اختلال ارتباط معنی داری را از خود نشان دهند و متغیرهایی نظیر نوع شغل، درجه نظامی و وضعیت سلامت دارای ارتباط معنی دار حداقل با یکی از این اختلالات سه گانه شناسایی گردیدند.
با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلالات مربوط به اضطراب و افسردگی در نمونه مورد مطالعه توصیه می شود مطالعات دقیق تری جهت بررسی این اختلالات در نیروهای مختلف نظامی صورت گیرد. لازم است برنامه های ارتقای سلامت روان به ویژه برای افراد در معرض خطر بیشتر نظیر افراد در سنین بالاتر و سابقه خدمت بیشتر و یا آنهایی که درجات نظامی بالاتر داشته یا مبتلا به بیماری های مزمن هستند انجام پذیرد.
سلامت روان ، استرس ، اضطراب ، افسردگی ، کارکنان نظامی
-
اختلالات شایع سلامت روان در نیروهای نظامی: یک مرور سیستماتیک
محسن صفاری*، هرمز سنایی نسب، ، امیر پاکپور حاجی آقا
نشریه ارتقای بهداشت نظامی، زمستان 1399 -
بررسی تاثیر آموزش بر بهبود مهارتهای ارتباطی در منشی های درمانگاه بیمارستان بقیه الله (عج)
محسن صفاری*، هرمز سنایی نسب، ، کاظم علیپور، کاظم خلجی
نشریه ارتقای بهداشت نظامی، بهار 1399