تجربه زیسته فرزندان افراد دارای اختلال اضطراب فراگیر: یک بررسی کیفی
اختلال اضطراب فراگیر با اضطراب و نگرانی بیش ازحد در مورد چند دامنه یا فعالیت مشخص می شود. تاثیرات والدین اضطرابی و به خصوص والد دارای اختلال اضطراب فراگیر تاثیرات مخربی بر فرزندانشان دارد. در این پژوهش به بررسی تجربه زیسته فرزندان والدین دارای اختلال اضطراب فراگیر پرداخته شد.
این پژوهش از نوع کیفی و پدیدارشناسی بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 15 نفر از فرزندان افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بودند که به صورت هدفمند و گلوله برفی از مراکز مشاوره شهر تهران انتخاب شدند. اطلاعات حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش هفت مرحله ای «کلایزی» مورد تفسیر قرار گرفت.
چهار مضمون اصلی از مصاحبه ها استخراج شد که شامل شرایط زندگی، تاثیرات اضطراب والد بر زندگی فرد، فقدان مهارت های جریت ورزی و تاثیرات روان شناختی بر فرد بود. شرایط زندگی دارای 4 زیرمضمون زندگی سخت، پراسترس، تجربه خشم نسبت به والد و خستگی فراوان بود. تاثیرات اضطراب والد بر زندگی فرد شامل 4 زیرمضمون تمایل به مهاجرت (جهت فرار)، همیشه در دسترس بودن جهت اطمینان دهی، گزارش دهی و عشق بود. فقدان مهارت های جریت ورزی با 3 زیرمضمون ناتوانی در نه گفتن، قبول مسیولیت های فوق تحمل فرد و توجه و تاکید بر نیازهای سایرین بود. تاثیرات روان شناختی اضطراب والد بر فرد با 5 زیرمضمون کمال گرایی، اضطراب عملکرد/ اضطراب اجتماعی، اضطراب، فوبیای رانندگی و سایر فوبیاهای خاص و اعتماد به نفس و عزت نفس پایین بود.
تاثیرات سوء اختلالات اضطرابی والدین می تواند سبب ایجاد مشکلات برای فرزندان شود که بررسی آن ها اهمیت بسیاری دارد.
-
تبیین اندیشه پردازی خودکشی دانش آموزان دختر براساس سبک های دل بستگی: نقش میانجی سلامت معنوی
فاطمه نعمتی، *
مجله پژوهش در دین و سلامت، پاییز 1403 -
اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تنظیم هیجان، تحریک پذیری، تاب آوری و نگرانی در مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر (مطالعه موردی)
زهرا عسکری*،
نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت، بهار و تابستان 1403