نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه اجتناب تجربه ای با نشانه های اضطراب اجتماعی در دانشجویان: یک مطالعه توصیفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

اضطراب اجتماعی به عنوان یکی از مطرح ترین نشانه های روانی در دانشجویان مشاهده می شود. هدف این پژوهش تعیین نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین نشانه های اضطراب اجتماعی با اجتناب تجربه ای در دانشجویان بود.

مواد و روش ها

در این پژوهش توصیفی، تعداد 253 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1402-1401 به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اضطراب اجتماعی Conor و همکاران، پرسش نامه پذیرش و عمل نسخه دوم و فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری مدل یابی معادلات ساختاری و همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

بر اساس یافته ها، اجتناب تجربه ای (001/0>P، 31/0=β)، تنظیم شناختی هیجان مثبت (001/0>P، 29/0=β) و تنظیم شناختی هیجان منفی (001/0>P، 37/0=β) بر اضطراب اجتماعی اثر مستقیم داشتند. هم چنین، اجتناب تجربه ای از طریق تنظیم شناختی هیجان منفی (001/0>P، 130/0=β) و تنظیم شناختی هیجان مثبت (001/0>P، 122/0=β) بر اضطراب اجتماعی اثر غیرمستقیم داشت.

نتیجه گیری

نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اجتناب تجربه ای به طور مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در ایجاد و حفظ اضطراب اجتماعی نقش دارد. مداخلاتی در جهت کاهش اجتناب تجربه ای و مدیریت هیجانی و در دانشجویان پیشنهاد می گردد.

زبان:
فارسی
صفحات:
1037 تا 1052
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2680438 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)