شناسایی و ارایه الگوی مطلوب برنامه درسی با رویکرد پدیدارشناسانه، متناسب با هویت نوجوانان
عناصر برنامه ریزی درسی و به تبع آن محتوای کتب درسی باید با هویت دانش آموزان همخوانی و سنخیت داشته باشد و شناخت از هویت کنونی دانش آموزان در راستای بهبود برنامه ریزی درسی و محتوای کتب درسی امری لازم و بدیهی است؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و ارایه الگوی مطلوب برنامه درسی با رویکرد پدیدارشناسانه، متناسب با هویت نوجوانان می باشد.
روش پژوهش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه می باشد که به روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند 36 نفر انتخاب شدند. جمع آوری دادها با استفاده از مصاحبه نیمه سازمان یافته انجام شد. محقق با استفاده از روش هفت مرحله کلایزی به تحلیل گزاره های به دست آمده پرداخت.
نتایج نشان داد که جهت مصاحبه در سه رشته فنی حرفه ای، کاردانش و نظری در کدگذاری مضمون های فرعی 40، 58 و 47 مورد انتخاب شد که از عوامل موثر بر شکل گیری هویت بودند. در کدگذاری مضمون های اصلی برای رشته فنی حرفه ای 13 مضمون که شامل، آموزش عملی، توجه به معنویت، توجه به مادیات، دروس برای شغل آینده، جامعیت در آموزش، توجه به ارزش های انسانی، پرمحتوا بودن دروس، رعایت عدالت آموزشی، جو مدرسه و کلاس، پرورش هویت اجتماعی، رشد فکری، پرورش فطرت اخلاقی و رهبریت معلم شناسایی شدند.
براساس نتایج تحقیق می توان گفت مضمون های اصلی انتخاب شده می تواند در راستای هویت یابی نوجوانان با برنامه درسی متناسب باشد و الگوی انتخاب شده مطلوب می باشد.