واکاوی ویژگی ها و ابعاد تحقق تمدن نوین اسلامی مبتنی بر تربیت متعالیه با تاکید بر دیدگاه آیت الله خامنه ای
پژوهش حاضر تلاش دارد تا بر اساس منظومه فکری و نگرش آیت الله خامنه ای، ویژگی ها و ابعاد تحقق تمدن نوین اسلامی مبتنی بر تربیت متعالیه امام خمینی(ره) را، مورد مطالعه قرار دهد و به این پرسش ها پاسخ دهد که بر اساس تربیت متعالیه (با تاکید بر دیدگاه امام خمینی)، مبنای تمدن اسلامی چیست؟ و این که بر اساس مبنای تربیت متعالیه، مهندسی کلان آیت الله خامنه ای برای شکل گیری تمدن نوین اسلامی چه ویژگی ها و ابعادی را دارد؟
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از روش تحلیل کیفی، محتوای پیام ها و سخنان آیت الله خامنه ای را در شکل گیری تمدن نوین اسلامی، مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.
امام خمینی(ره) بر اساس تربیت متعالیه مدعی هستند تمدن مطلوب اسلامی در صورتی به وجود می آید که تربیت متعالیه در ابعاد سه گانه اخلاقی، اعتقادی و فقهی در فرد و سپس جامعه به وجود آید.
بر اساس منظومه فکری آیت الله خامنه ای و در راستای تربیت متعالیه، ویژگی های تمدن نوین اسلامی در ابعاد سه گانه ذیل محقق می شود: الف: «تربیت عقلانی» به وسیله عقل گرایی و عقلانیت محوری، تولید فکر و سپس با نوآوری در عرصه علم می باشد. ب: «تربیت اخلاقی» به وسیله حق گرایی و حقیقت جویی، فضیلت گرایی و نوگرایی به دور از تحجر می باشد که نتیجه آن در سبک زندگی اسلامی است. پ: «تربیت فقهی» با شکل گیری امنیت، وجود دانشگاه تمدن ساز مهیا می شود که باعث ایجاد مدیریت کارآمد و نهایتا منجر به نظام سازی می شود.
-
ترسیم وضعیت آرمانی در مسیر عبودیت در حکومت اسلامی از منظر مرتضی مطهری
حمیدرضا منیری*
نشریه نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان، تابستان 1403 -
بررسی ویژگی های مسجد تراز در منظومه فکری امامین انقلاب اسلامی در فرایند تحقق تمدن نوین اسلامی
محمدحسین صفری، حمیدرضا منیری*، سید محسن موسوی
نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی، بهار 1403