آزمون تجربی نظریه اقتضایی و اقتصاد سیاسی: تدوین مدلی برای تبیین تاثیر عوامل اصلی توسعه بر اثربخشی تکنیک های حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت، ابزار قدرتمندی است جهت استفاده از اطلاعات مالی در تصمیم گیری های مالی و اقتصادی سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران داخلی سازمان ها. برای مفید و مربوط بودن اطلاعات ارائه شده توسط این سیستم، بایستی این سیستم و اطلاعات تولید شده آن بتواند شرایط مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محیط خود را منعکس نماید. برخی از پژوهشگران این حوزه معتقدند که سیستم ها و روش های به کارگرفته شده حسابداری مدیریت در اغلب کشورهای درحال توسعه، برگرفته از سیستم ها و رویه های موجود در کشورهای توسعه یافته و سازگار با نیازهای استفاده کنندگان و رعایت نیازهای اطلاعاتی آن هاست؛ لذا هدف از این پژوهش، به پشتوانه نظریه اقتضایی و اقتصاد سیاسی، تدوین مدلی برای تبیین تاثیر عوامل اصلی توسعه بر کارایی و اثربخشی تکنیک های حسابداری مدیریت در بهبود کیفیت محیط اطلاعات داخلی سازمان ها است.
روش شناسی پژوهش:
پژوهش حاضر از لحاظ منطق اجرا جزو پژوهش های قیاسی - استقرایی و از نظر هدف، یک پژوهش توصیفی است. همچنین از لحاظ شیوه اجرا در گروه پژوهش های پیمایشی و از نظر نتایج، کاربردی است. در پژوهش حاضر به دلیل نوع مدل مفهومی پژوهش و وجود چندین متغیر وابسته و وجود متغیرهای پنهانی که هرکدام می بایستی به وسیله چندین متغیر آشکار سنجیده شوند، از روش مدل سازی معادلات ساختاری بر مبنای واریانس در نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از داده های گزارش های بین المللی و برای گردآوری داده های مربوط به کیفیت محیط اطلاعات داخلی از صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. مدل مذبور از طریق مدل سازی معادلات ساختاری تدوین شده است.
مدل تدوین شده و نتایج آزمون فرضیه ها پژوهش نشان داد که عوامل اقتضایی شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در بهبود کیفیت محیط اطلاعات داخلی به واسطه کارایی و اثربخشی تکنیک ها و ابزارهای حسابداری مدیریت، تاثیر مثبت معناداری دارد. دراین بین عوامل اقتصادی و اجتماعی بیشترین تاثیر و عوامل فرهنگی کمترین تاثیر را دارند.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
نتایج پژوهش حاضر می تواند منجر به توسعه علمی نظریه اقتضایی و اقتصاد سیاسی در حوزه حسابداری مدیریت گردیده و دریچه ای جدید در حوزه پژوهشی بر روی پژوهشگران باز نماید، همچنین در حوزه کاربردی پژوهش حاضر با ارائه مدلی شفاف و متناسب با شرایط محیطی حاکم بر جامعه ایران، می تواند تصویری روشن از وضعیت فعلی حسابداری مدیریت در ایران را ارائه نماید.