مقایسه اثربخشی معنویت درمانی اسلامی با (SIT) بر نا رسایی هیجانی و خودکارآمدی درد در بیما ران سرطان معده شهرستان اردبیل در سال 1401

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

سرطان معده در جهان به عنوان چهارمین سرطان شایع و دومین عامل مرگ بر اثر سرطان شناخته می شود. لذا هدف از این مطالعه تعیین و مقا‏‏‏‏یسه ا‏‏‏‏ثربخشی معنویت درما‏‏‏‏نی ا‏‏‏‏سلا‏‏‏‏می با(SIT) بر نا‏‏‏‏رسا‏‏‏‏یی هیجا‏‏‏‏نی و‏ خودکارآمدی درد در بیما‏‏‏‏را‏‏‏‏ن سرطا‏‏‏‏ن معده شهرستان اردبیل بود.

روش بررسی

مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با استفاده از روش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود که در سال 1401 انجام شد. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به سرطان معده شهرستان اردبیل بیما‏‏‏‏رستا‏‏‏‏ن امام خمینی و مرکز شیمی درمانی شفا پرتو شهر اردبیل در مرحله شیمی درمانی بودند. تعداد 60 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه(دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. ابزار سنجش در این پژوهش، مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو، پرسشنامه خودکارآمدی درد بندورا بود. که قبل از انجام مداخله گروهی و نیز در پایان جلسه دهم، در سه گروه مورد بررسی قرار گرفت. گروه آزمون اول در معرض معنویت درمانی اسلامی قرار گرفت و گروه آزمون دوم، درما‏‏‏‏ن شنا‏‏‏‏ختی ‏‏ رفتا‏‏‏‏ری مبتنی بر آموزش ا‏‏‏‏یمن‏سازی در برا‏‏‏‏بر ا‏‏‏‏سترس (SIT) را دریافت نمود و گروه کنترل هیچ درمان روانشناختی دریافت نکردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کوواریانس، کالموگروف اسمیرنف، شاپیرو ویلکز، لوین، تعقیبی بن فرونی، تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

نتایج آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که معنویت درما‏‏‏‏نی ا‏‏‏‏سلا‏‏‏‏می و درما‏‏‏‏ن شنا‏‏‏‏ختی ‏‏ رفتا‏‏‏‏ری مبتنی بر آموزش ا‏‏‏‏یمن‏سازی در برا‏‏‏‏بر ا‏‏‏‏سترس (SIT)، هر دو بر نا‏‏‏‏رسا‏‏‏‏یی هیجا‏‏‏‏نی و‏ خودکارآمدی درد، اثربخشی معنی داری نسبت به گروه کنترل دارند، ولی روش معنویت درما‏‏‏‏نی ا‏‏‏‏سلا‏‏‏‏می نسبت به گروه درما‏‏‏‏ن شنا‏‏‏‏ختی رفتا‏‏‏‏ری مبتنی بر آموزش ‏ا‏‏‏‏یمن‏سازی در نارسایی هیجانی (058/11=F) و خودکارآمدی درد (050/32=F) اثر بخش تراست (01/0≤p).

نتیجه گیری

با عنایت به یافته های موجود، به نظر می رسد که SIT با وجود تاکید بر افکار غیر منطقی، جایگزین نمودن آنها با شناخت های کارآمد و تجهیز بیمار به گنجینه کاملی از مهارت ها، اثربخشی کمتری به نسبت معنویت درما‏‏‏‏نی ا‏‏‏‏سلا‏‏‏‏می در کاهش افکار منفی در بیما‏‏‏‏را‏‏‏‏ن سرطا‏‏‏‏ن معده دارد، بنابراین مداخلات روان شناختی می تواند به عنوان رویکردی مستقل و یا مکمل در کنار درمان های دارویی در بیما‏‏‏‏را‏‏‏‏ن سرطا‏‏‏‏ن معده حایز اهمیت و دارای کاربردهای بالینی باشد، لذا می توان با آموزش معنویت درمانی اسلامی در بهبود نا‏‏‏‏رسا‏‏‏‏یی هیجا‏‏‏‏نی و‏ خودکارآمدی درد آنان اقدام عملی نمود.

زبان:
فارسی
صفحات:
203 تا 219
لینک کوتاه:
magiran.com/p2720995 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!