طراحی و روان سنجی چک لیست ارزیابی دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی در اتاق عمل

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

ثبت و برچسب گذاری صحیح داروهای بیهوشی در اتاق عمل از اصول اساسی و مهم در جهت حفظ ایمنی بیمار، کاهش اتلاف داروها و هزینه های متعاقب آن و کاهش آلودگی محیط زیست به شمار می روند. از این رو مطالعه حاضر با هدف طراحی و روانسنجی چک لیست ارزیابی دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی در اتاق عمل انجام شد.

مواد و روش ها

این پژوهش توصیفی_تحلیلی در سال 1401 در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. جهت طراحی چک لیست، جدیدترین و معتبرترین منابع علمی در حیطه بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت و از نظرات خبرگان گروه هوشبری دانشگاه استفاده شد. جهت تعیین روایی چک لیست، روایی صوری و محتوایی (شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی) محاسبه شد. به منظور تعیین پایایی چک لیست از دو روش اعتبار بازآزمایی و توافق بین ارزیابان استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS 22 تجزیه و تحلیل شد.

یافته ها

چک لیست اولیه با 19 گویه طراحی شد. در بررسی روایی صوری تمامی آیتم ها با دارا بودن حد مطلوب 1/5 در چک لیست باقی ماندند. در بررسی روایی محتوایی سه گویه با نسبت روایی محتوایی کمتر از 0/62 و شاخص روایی محتوایی کمتر از 0/79 از چک لیست حذف شدند. ضریب همبستگی درون رده ای در پایایی به روش اعتبار بازآزمایی 0/992 و در روش توافق بین ارزیابان 0/987 محاسبه شد که نشان دهنده پایایی مطلوب چک لیست بود.

نتیجه گیری

یافته های پژوهش نشان دهنده روایی صوری و محتوایی و پایایی مطلوب چک لیست است. بنابراین می توان از آن برای ارزیابی میزان رعایت دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی استفاده کرد.

زبان:
فارسی
در صفحه:
8
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2727794