توزیع نوع جمجمه و تفاوت های جنسیتی در کرانیومتری جمجمه جمعیت ایلام با استفاده از توموگرافی کامپیوتری دو بعدی و سه بعدی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه

در شرایط پاتولوژیک و همچنین به طور طبیعی تفاوت های از منظر انسان شناسی (Anthropological) در جمجمه جوامع مختلف دیده شده است. بررسی تصاویر پزشکی از جمله توموگرافی کامپیوتری یک روش دقیق برای اندازه گیری پارامترهای انتروپومتریک ناحیه جمجمه و صورت می باشد. داده های انتروپومتریک در حوزه پزشکی در غربالگری، تشخیص، پیگیری و درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. هدف مطالعه حاضر انجام اندازه گیری های انتروپومتریک به منظور تعیین شاخص های کرانیومتریک قاعده جمجمه در دو جنس مذکر و مونث در ایلام بود.

روش کار

در این مطالعه از 200 تصویر توموگرافی کامپیوتری جمجمه (100 مرد و 100 زن) موجود بر روی سامانه PACS بیمارستان امام خمینی ره ایلام استفاده شد. این تصاویر متعلق به افراد ایلامی سالم 35 تا 50 ساله بودند. بر روی این تصاویر اندازه گیری های انتروپومتریک شامل چهار اندازه گیری خطی و سه اندازه گیری زاویه ای انجام شد. همچنین شاخص کرانیال محاسبه شد. داده توسط نرم افزار SPSS 22 در سطح معناداری کمتر از 0.05 تحلیل شدند.

یافته ها

تمام اندازه های انتروپومتریک خطی (فاصله بین نقاط مختلف) در بین دو جنس مذکر و مونث اختلاف معناداری نشان دادند (p=0.0). در مورد اندازه گیری های زاویه ای در دو مورد اختلاف جنسیتی دیده نشد (p>0.05) و در یک مورد اختلاف دیده شد (p<0.05). همچنین، مقدار شاخص کرانیال در بین دو جنس مذکر و مونث اختلاف معناداری را نشان نداد (p>0.05). تعیین توزیع انواع جمجمه بر اساس شاخص کرانیال نشان داد که 71 درصد افراد جمجمه مزوسفالیک، 17 درصد افراد جمجمه براکی سفالیک و 12 درصد افراد جمجمه دولیکوسفالیک داشتند.

نتیجه گیری

مطالعه حاضر یافته های مفیدی را در خصوص مشخصات انتروپولوژیکی جمجمه جامعه ایلام به ثبت رساند که می تواند توسط محققین و پزشکان مورد استفاده قرار بگیرند.

زبان:
فارسی
صفحات:
69 تا 76
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2737129