بررسی اثر تجویز یورولیتین A و B بر اختلالات یادگیری و حافظه و رفتارهای شبه اضطرابی ناشی از آلزایمر القا شده با تزریق درون بطنی- مغزی استرپتوزوتوسین در موش صحرایی نر نژاد ویستار

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

آلزایمر یکی از دمانس های شایع است که در ابتدا با آسیب سیناپسی مشخص می شود و با از دست دادن نورون ها و اختلالات شناختی مانند اضطراب و افسردگی همراه است. یورولیتین ها ترکیبات فنولی طبیعی هستند و به وفور در رژیم غذایی انسان یافت می شوند و از هیدرولیز الاژیتانین ها توسط میکروبیوتای روده کاتابولیز می شوند. آن ها دارای خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی هستند و در اختلالات مغزی، به ویژه در اختلال عملکرد حافظه، موثرند. این مطالعه با هدف بررسی اثر تجویز یورولیتین A و B بر اختلالات یادگیری و حافظه و همچنین، رفتارهای شبه اضطرابی در موش صحرایی نر بالغ با مدل بیماری آلزایمر انجام شد.

مواد و روش ها

در این مطالعه ی تجربی، 70 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی، به 10 گروه هفت تایی تقسیم شدند. گروه کنترل سالم، گروه شم: موش های این گروه حلال استرپتوزوتوسین (آسکوربیک اسید 1/0 درصد در سالین) را به صورت تزریق درون بطنی-مغزی و حلال یورولیتین (DMSO) را به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کردند. گروه کنترل مثبت: موش های این گروه استرپتوزوتوسین را به صورت تزریق درون بطنی-مغزی و ممانتین را به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کردند. گروه کنترل منفی: موش های این گروه استرپتوزوتوسین را به صورت تزریق درون بطنی-مغزی دریافت کردند. گروه های تیمار 1-6: موش های این گروه ها استرپتوزوتوسین را به صورت تزریق درون بطنی-مغزی و یورولیتین A و یورولیتین B را به مدت 14 روز به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کردند. پس از دوره ی تیمار، میزان یادگیری و حافظه ی موش های صحرایی به وسیله ی آزمون احترازی غیرفعال و رفتارهای شبه اضطرابی به وسیله ی آزمون ماز صلیبی مرتفع اندازه گیری شد.

یافته ها

نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون درون گروهی Tukey که در نرم افزار R انجام شد، نشان داد که در آزمون احترازی غیرفعال، استرپتوزوتوسین سبب اختلال معنی داری در یادگیری و حافظه در گروه کنترل منفی شد (01/0<p)، درحالی که تیمار با یورولیتین A و B به مراتب بهتر از داروی استاندارد (ممانتین) بود و به طور درخور توجهی، عملکرد حافظه را بهبود بخشید (05/0<p). علاوه بر این، نتایج حاصل از آزمون ماز صلیبی مرتفع حاکی از افزایش معنی دار رفتارهای شبه اضطرابی در گروه کنترل منفی نسبت به گروه کنترل بود (001/0<p)، درحالی که تیمار با یورولیتین A وB به طور معناداری، این رفتارها را کاهش داد (01/0<p).

نتیجه گیری

نتایج این مطالعه حاکی از آن است که یورولیتین A و B احتمالا به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی، از مغز در برابر اثر استرپتوزوتوسین محافظت می کنند و در نتیجه، عملکرد یادگیری و حافظه را بهبود می بخشند و همچنین، رفتارهای شبه اضطرابی را کاهش می دهند.

زبان:
انگلیسی
صفحات:
87 تا 97
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2740893 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)