ارزیابی آگاهی و عملکرد کارکنان آزمایشگاه های شهر اهواز در خصوص بلاستوسیستیس هومینیس طی سال های 1398 تا 1399
بلاستوسیستیس هومینیس یکی از تک یاخته های شایع روده انسان و حیوانات است که کماکان بیماری زا بودن، تشخیص و درمان آن با چالش مواجه است، لذا هدف از این مطالعه تعیین و ارزیابی آگاهی و عملکرد کارکنان آزمایشگاه های شهر اهواز در خصوص بلاستوسیستیس هومینیس طی سال های 1398 تا 1399 بود.
مطالعه حاضر به صورت مقطعی توصیفی بر روی 464 نفر از کارکنان آزمایشگاه های شاغل در مراکز خصوصی و دولتی شهرستان اهواز طی سال های 1398 تا 1399 با استفاده از پرسشنامه و با مصاحبه چهره به چهره و الکترونیکی انجام شد. در پرسشنامه سوالاتی به منظور ارزیابی سطح آگاهی و عملکرد کارکنان آزمایشگاه ها راجع به تک یاخته بلاستوسیستیس هومینیس گنجانده شده بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تی تست، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
از میان 464 نفر شرکت کننده در مطالعه، 8/22 درصد با روش مصاحبه چهره به چهره و 2/77 درصد به صورت الکترونیکی به پرسش ها پاسخ دادند. حداقل و حداکثر تعداد شرکت کنندگان به ترتیب کاردان (3/10 درصد) و کارشناس (7/56 درصد) بودند. 67 درصد شرکت کنندگان دارای سابقه کار بالای 10 سال بودند. بیش از 85 درصد نسبت به تک یاخته بودن بلاستوسیستیس هومینیس آگاهی داشتند. رقمی بالای 50 درصد شرکت کنندگان بلاستوسیستیس هومینیس را یکی از علل اسهال و درد شکمی می دانستند، اما آگاهی آنها از دیگر علایم بالینی مانند کهیر پایین بود (3/12 درصد). عملکرد حدود 93 درصد از شرکت کنندگان در استفاده از روش گسترش مستقیم به عنوان یک روش تشخیصی مناسب بلاستوسیستیس هومینیس قابل قبول بود. ارتباط بین تجربه کاری و عملکرد آنها درخصوص این تک یاخته نیز معنی دار بود (007/0=p).
مطالعه کنونی نشان داد که کارکنان آزمایشگاه ها از سطح آگاهی قابل قبولی در مورد بلاستوسیستیس هومینیس برخوردار بودند، اما عملکرد قابل قبولی در برخورد با این تک یاخته نداشتند. به نظر می رسد علی رغم داشتن آگاهی مناسب نسبت به این تک یاخته آن چنان که شایسته است مورد توجه جامعه آزمایشگاهی نبوده و اهمییت ویژه ای در بین انگل های روده ای که به طور روتین گزارش می شود، ندارد. لذا اهمییت نگاه ویژه به این انگل درحیطه پزشکی به خصوص در آموزش واحد انگل شناسی به دانشجویان رشته های مختلف پزشکی و همایش های علمی و دوره های بازآموزی مطرح می شود تا شیوه تشخیصی و درمانی درستی برای آن اتخاذ شود.