مقایسه تاثیر ماساژ فشاری نقطه Hegu با نقاط Taixi-Kunlun بر شاخص های فیزیولوژیک و مدت زمان گریه ناشی از تزریق عضلانی ویتامین K در نوزادان نارس: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
تزریق عضلانی از رویه های دردناک برای نوزادان نارس است. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر ماساژ نقطه طب فشاری Hegu با نقاط Taixi-Kunlun بر نبض، اشباع اکسیژن شریانی و گریه ناشی از تزریق عضلانی در نوزادان نارس بوده است.
این کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سوکور در سال 1400-1399 در مورد 100 نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان انجام یافت. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه 25 نفری تخصیص یافتند. قبل از تزریق عضلانی ویتامین K، گروه های مداخله ماساژ نقطه Hegu ، ماساژ هم زمان نقاط Taixi-Kunlun، گروه پلاسبو ماساژ نوک بینی و گروه کنترل مراقبت معمول را دریافت کردند. تعداد نبض، درصد اشباع اکسیژن شریانی و مدت زمان گریه با پالس اکسی متر و کرنومتر قبل، حین و بعد از تزریق عضلانی اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شد.
تفاوت گروه ها از نظر میانگین نبض (013/0=p) و میانگین اشباع اکسیژن شریانی (028/0=p) معنادار بود. گروه ماساژ هم زمان نقاط Taixi-Kunlun کم ترین میانگین نبض حین (78/7±24/149) و بعد از تزریق (64/8±16/144) و بیش ترین میانگین درصد اشباع اکسیژن شریانی حین (9/37± 36/88) و بعد از تزریق (33/8±04/88) را داشت.
ماساژ هم زمان نقاط طب فشاری Taixi-Kunlun سبب کاهش تغییرات نبض و اشباع اکسیژن شریانی ناشی از تزریق عضلانی در نوزادان نارس شد. توصیه می شود ماساژ هم زمان این نقاط طب فشاری به عنوان روشی ساده و ارزان برای کاهش تغییرات فیزیولوژیک ناشی از درد تزریق عضلانی در نوزادان مورد استفاده قرار گیرد.