انفورماتیک بحران زمینه ای نوین در علم اطلاعات

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

حیات بشر همواره در معرض بحران بوده است.آنچه در برخورد با بحران اهمیت دارد واکنش مناسب در برابر آن است. ظهور و بروز فناوری اطلاعات پتانسیل و ظرفیت های گسترده ای برای مدیریت هرچه بهتر بحران در اختیار دست اندرکاران آن قرار داده است. در این بین یکی از نمودهای کاربرد فناوری اطلاعات در مدیریت بحران «انفورماتیک بحران» است. با توجه به این که اطلاعات پیوند میان مدیریت بحران، انفورماتیک بحران و علم اطلاعات را تشکیل می دهد، مطالعه ی حاضر با هدف تبیین نقش و کارکردهای رشته علم اطلاعات در انفورماتیک بحران انجام شده است.

روش پژوهش: 

 پژوهش حاضر به روش کتابخانه  ای با رویکرد تحلیلی و پس از مرور مطالعات پیشین با هدف شناسایی مفاهیم مرتبط با مفهوم انفورماتیک بحران انجام شده است.

یافته ها

یافته ها نشان داد، علی رغم اشتراک انفورماتیک بحران و رشته علم اطلاعات تاکنون پژوهشی مستقل به این موضوع نپرداخته است. درحالی که نقطه اشتراک رشته علم اطلاعات و انفورماتیک بحران و درون مایه  ی اصلی هر دو اطلاعات است. مختصصان علم اطلاعات به واسطه ظرفیت های خود در تولید اطلاعات موثق، صحت سنجی اطلاعات، مدیریت و راه اندازی سامانه ها اطلاعاتی، ایجاد بانک های اطلاعاتی، تسهیل و تسریع بازیابی اطلاعات می توانند در انفورماتیک بحران نقش اساسی ایفا کنند.

نتیجه گیری

انفورماتیک بحران حوزه نوظهور است که  نقش متخصصان علم اطلاعات در مواقع بحران یا قبل از بحران جهت کاهش خطر بلایا برای به حداقل رساندن آسیب پذیری یا افزایش دانش افراد جامعه جهت پیشگیری یا محدود کردن آسیب ها در برخورد با بحران را روشن می کند. با ظهور فناوری و رونق شبکه های اجتماعی و سهولت اشاعه حجم زیادی از اطلاعات در میان مردم، متخصصان اطلاعات در شرایط بحران با کمک شبکه های اجتماعی در انتقال اطلاعات «درست» به فرد «درست» در زمان «مناسب» نقش موثری خواهند داشت.

زبان:
فارسی
صفحات:
76 تا 93
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2774262 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)