مطالعه کیفی مولفه های پیشگیری از بزه پولشویی الکترونیکی و ارائه راهکارهای بهبود موثر
در دهه های گذشته به واسطه جهانی سازی اقتصاد، پیشرفت های تکنولوژی، ارتقای شبکه های ارتباطی و ارتباط بازارهای مالی، نقل و انتقال منابع مالی با سهولت بیشتری انجام می پذیرد که این امر زمینه رشد جرائم سازمان یافته اقتصادی و نقل و انتقال دارایی های نامشروع با هدف تغییر هویت و تطهیر آن ها را فراهم نموده و به عنوان یک نگرانی ملی و بین المللی مطرح گردیده. این امر توجه سازمان های بین المللی مالی را به اقدامات نظارتی و کنترلی در این زمینه جلب نموده است. در این راستا هدف پژوهش حاضر؛ مطالعه کیفی مولفه های پیشگیری از بزه پولشویی الکترونیکی و ارائه راهکارهای بهبود موثر بوده است.
روش تحقیق:
این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع آمیخته (کیفی-کمی) و با استراتژی تحلیل مضمون انجام شده است. متغیرهای تحقیق در بخش کیفی با بررسی ادبیات موضوع و تحلیل محتوی 37 مقاله، پایان نامه و کتاب های مرتبط و در بخش کمی از طریق پرسشنامه بین 150 نفر از خبرگان بانکی شناسایی و تبیین شده اند.
71 مضمون پایه، تعداد 21 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون فراگیر شناسایی شد. نتایج تحقیق حاکی از این است که متغیرهای راهکارهای مبارزه با پولشویی، ابعاد ساختاری و ابعاد کارکردی مبارزه با پولشویی بر مبارزه با پولشویی تاثیر مثبت و معنی دار داشته اند و انواع روش های پولشویی از طریق سیستم بانکی، پیامدهای پولشویی و چالش های پولشویی بر مبارزه با پولشویی تاثیر معنی دار و معکوس داشته است.