مدلسازی شاخص های زیست پذیری شهری در شهر کرمانشاه
زیست پذیری شهری به معنی توان و قابلیت یک مکان برای برآورده کردن نیازهای اساسی و زیستی ساکنان شهر در ابعاد مادی و معنوی و حل مشکلات و معضلات اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی، ایجاد مشارکت و عدالت، دسترسی به زیرساخت ها، امنیت، مسکن و درنهایت کیفیت مناسب زندگی و رشد و شکوفایی شهروندان است. دستیابی به شهر زیست پذیر مستلزم شناخت شاخص ها، متغیرها و عوامل موثر بر آن است. در همین راستا؛ هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر زیست پذیری شهر کرمانشاه است. پژوهش حاضر از نظر هدف گذاری کاربردی است.
این پژوهش از نظر روش شناسی به صورت توصیفی- تحلیلی است. در روند تهیه و تولید داده ها ابتدا عوامل موثر بر زیست پذیری شهر کرمانشاه با استفاده از نظرات 20 نفر از خبرگان شامل استادان و کارشناسان در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی از طریق روش دلفی شناسایی شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات چهارده عامل به عنوان عوامل تاثیرگذار قوی بر زیست پذیری شهری، شهر کرمانشاه از مدلسازی تفسیری-ساختاری ISM و سپس با نرم افزار میک مک بهره گرفته شده است.
یافته های پژوهش نشان داد اساسی ترین عوامل زیست پذیری مرتبط با سطح سوم است که مربوط به اشتغال و درآمد، بهداشت، مشارکت، مدیرت مصرف و مسکن هستند. این عوامل دارای بالاترین قدرت نفوذ هستند و جزو عوامل کلیدی و تاثیرگذار زیست پذیری در شهر کرمانشاه به حساب می آیند که در هرگونه تصمیم گیری در ارتباط با زیست پذیری شهر کرمانشاه باید به آنها توجه جدی شود.
با توجه به نتایج حاصل از تحلیل میک مک می توان بیان کرد اصلی ترین عوامل مرتبط با زیست پذیری شهر کرمانشاه جزو عوامل اجتماعی اند. ازطرفی نتایج حاصل از تحلیل میک مک نشان می دهد متغیر فضای سبز و پوشش گیاهی که جزء متغیرهای وابسته هستند که دارای وابستگی قوی و هدایت ضعیف هستند.
-
تبیین پیشران های کلیدی موثر بر شاخص های پایدار اجتماعی حمل و نقل شهری در شهر اصفهان با رویکرد آینده پژوهی
، شهریور روستایی*
نشریه چشم انداز شهرهای آینده، تابستان 1403 -
ارزیابی اثرات اجرای طرح های هادی روستایی و نقش آن در توسعه روستایی (نمونه موردی: روستاهای شهرستان کرمانشاه)
امیرعلی ذوالفقاری، *
نشریه مطالعات توسعه پایدار شهری و منطقه ای، تابستان 1402