اثربخشی درمان فراشناخت بر سبک های یادگیری و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر جهرم

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

تقویت راهبردهای درمان فراشناخت در خودپنداره و عملکرد آموزشی می تواند گامی مهم و اساسی جهت شناسایی، بهبود و درمان بالینی مسائل روانشناختی و ارتقای سلامت روان باشد. هدف پژوهش حاضر، اثربخشی درمان فراشناخت بر سبک های یادگیری و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر جهرم است.

روش کار

این پژوهش از نوع نیمه تجربی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل با گمارش تصادفی بر جامعه آماری دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر جهرم انجام شد. گردآوری داده ها با روش خوشه ای چند مرحله ای، 72 آزمودنی انتخاب و در هر گروه 36 نفر قرار داده شد. گروه های آزمایش، طی 10 جلسه هفتاد دقیقه ای فراشناخت درمانی گروهی را دریافت کردند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه استاندارد است. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره با استفاده از نرم افزار آماری 28 SPSS انجام شد.

یافته ها

نتایج نشان داد که مداخله آموزش راهبردهای فراشناخت موجب افزایش معنی دار میانگین سبک های نوشتاری از(4.72 به 5.44) و دیداری از (3.17 به 4.67) و همچنین خودپنداره تحصیلی از (72.36 به 81.14) شد (0.05>p). همچنین مداخله موجب کاهش معنی دار میانگین دو سبک یادگیری شنیداری از (5.08 به 3.86) و حرکتی از (3.03 به 2.06) شد (0.05>p). شاخص مجذور جزی اتا نشان داد مداخله آموزش راهبردهای فراشناخت بیشترین اثربخشی را بر سبک حرکتی با ضریب 0.154 و خودپنداره تحصیلی با ضریب 0.153 داشت.

نتیجه گیری

درمان فراشناخت به عنوان رویکرد درمان بالینی بر بهبود سبک های یادگیری و خودپنداره تحصیلی اثرگذار است و در مجموع برای ارتقاء سلامت روان، بهبود یا درمان در مسائل سلامت روانشناختی و خارج از حیطه تحصیلی بسیار اثربخش هست.

زبان:
فارسی
صفحات:
69 تا 78
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2781008