طراحی الگوی جامع زیست متعالی زنان با رویکرد سلامت روان بر اساس سبک زندگی قرآنی
مقوله زیست متعالی ازجمله مهم ترین موضوعات اساسی مرتبط با سبک زندگانی آرمانی و مطلوب از دیدگاه قرآن است که بررسی ویژگی ها و ابعاد آن نیازمند کاوش های علمی فراوانی است به ویژه در حوزه زنان که از عناصر بسیار تاثیرگذار در خانواده و جامعه هستند بنابراین هدف از این پژوهش، طراحی الگوی جامع زیست متعالی زنان با رویکرد سلامت روان براساس سبک زندگی قرآنی است.
به دلیل اینکه پژوهش حاضر از نوع پژوهش کیفی است جامعه آماری در آن همانند پژوهش کمی وجود ندارد و روش نمونه گیری به صورت تئوری انجام شد. نمونه موردبررسی تمام آیات قرآن کریم در خصوص زنان است که آقای دکتر سعید داوودی با نام «زن در تفسیر نمونه» گردآوری کرده است. در تفهیم و تقطیع معانی کلی و سپس تبیین آنها از تفاسیر نور، مهر و تفسیر آیت الله مکارم شیرازی نیز استفاده شد. در این پژوهش از روش های تحلیل مضمون استفاده شد.
یافته ها نشان داد که الگوی جامعی که مسیر را برای نیل به زیست متعالی هموارتر می کند دارای درون مایه استخراج شده «الگوی سلامت روان زیست متعالی» و طبقه ها و زیرطبقه های عالمه (اهل علم، هوشیار، پیامبرشناس، متفکر، سخنور، محقق بودن)، عارفه (انتخاب های متعالی در برابر حقوق فردی، صبور، شکور و اهل استمراربودن)، ذاکیه (پذیرش تعدد زوجات برای همسر خویش و همسر شایسته بودن)، مسارعه (مسرع و زمان شناس بودن)، بالغه (شهامت داشتن، قدرتمند و قاطع و مدیر بودن، باور به خودارزشمندی، استقلال در رای و اندیشه و مسئولیت پذیری دینی)، عاقله (تدبیراندیشی، هدفداری و مهارت حل مسئله)، صالحه (پندپذیری، الگوپذیری و مصلح خویش بودن)، ولایت مدار (آشنا به حکومت داری، اطاعت از رهبری، قائل به حق ولایت مومنین بر یکدیگر)، مثبت اندیش (خوش نیت، خوش بین و امیدوار بودن) است.
با توجه به آموزه های قرآن کریم، به کارگیری و درونی سازی رفتارها و صفت های به دست آمده از درون مایه ها در بعد سلامت روانی، کامل ترین راه نیل به الگوی زیست متعالی در زنان است و به نظر می رسد زن مسلمان با بهره گیری از الگوی زیست متعالی استخراج شده از کامل ترین کتاب آسمانی نه تنها به تعادل بلکه به تعالی نیز در نظام هستی دست می یابد و خود، خانواده و جامعه را از رشد و تعالی برخوردار می کند.
سبک زندگی قرآنی ، سلامت روان ، زیست متعالی ، زنان ، الگو
-
The Role of Spirituality in the Psychological Well-being of Infertile Women through the Mediation of Emotion Regulation: A Predictive Correlational Study
, Hamid Haghighi, Akram Heidari *, Zahra Saeedi, Pooya Jafari Doudaran, Ali Tayarani Rad
Journal of Midwifery & Reproductive health, Jan 2025 -
نقش سرمایه معنوی و احساس پیوستگی روانی در پیش بینی سلامت روانشناختی زنان سالمند
*، آسیه رضایی نسب، مجتبی سلم آبادی، علی افشین
Health, Spirituality and Medical Ethics،