کاندیدمی در بیماران سوختگی: اپیدمیولوژی و تشخیص مولکولی گونه های کاندیدا جدا شده
کاندیدمی از مهمترین عفونت های قارچی بیمارستانی در بیماران سوختگی است. شناسایی عوامل خطر و گونه ارگانیسم جهت درمان ضروری است.
534 نمونه خون از 147 بیمار سوختگی بستری، در محیط بی فازیک کشت داده و در دمای 37 درجه سانتی گراد به صورت هوازی انکوبه شدند. گونه های کاندیدا با استفاده از محیط های کشت اختصاصی و RFLP-PCR با آنزیم محدودکننده MspI شناسایی شدند. برای توصیف عوامل خطر از روش آمار توصیفی و برای مقایسه متغیرها از آزمون t-student استفاده شد.
در 8 بیمار (44/5 درصد) کاندیدمی شناسایی شد. میانگین سن، مدت بستری، درصد سطح سوختگی و مرگ بیماران به ترتیب 3/21± 3/38 سال، 7/32 روز، 7/32 درصد و 7/19 درصد بود. اما در مبتلایان به کاندیدمی میانگین این متغیرها بالاتر بود. انفجار، سوختگی بیش از 3 محل (1/70 درصد) و سوختگی درجه 4-3 شایع ترین علل بستری بودند. بین کاندیدمی و استفاده از کاتتر ورید مرکزی، کلونیزاسیون کاتتر، مصرف کورتیکوستروئید و تغذیه وریدی ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0≤P). بین کاندیدمی و پیوند پوست، پانسمان زخم، مصرف آنتی بیوتیک های آنتی باکتریال و تب ارتباط معنی دار نبود. کاندیدا آلبیکنس، ک. گلابراتا و ک. تروپیکالیس به ترتیب در 75 درصد، 5/12 درصد و 5/12 درصد عوامل کاندیدمی بودند.
شناسایی سریع کاندیدمی و اقدامات مدیریت و درمان موجب کاهش عوارض و مرگ و میر است.