مقایسه شیوه های فرزند پروری و سبک های حل مسئله در والدین کودکان مبتلا به اوتیسم و کودکان سالم در مقطع ابتدایی مدارس استثنایی و عادی شهرستان ارومیه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

با توجه به این که انتخاب شیوه نامناسب فرزند پروری تاثیرات جبران ناپذیری بر روی شخصیت و موقعیت اجتماعی و تحصیلی کودکان مبتلا به اوتیسم می گذارد و عدم برخورد صحیح والدین موجب بروز مسائلی می گردد که اگر از روش مناسبی برای حل این مسائل استفاده نشود موجب بروز افسردگی و اضطراب و مشکلات اجتماعی برای اعضای خانواده می شود. با توجه به رشد قابل توجه تعداد مبتلایان به اوتیسم در سال های اخیر، محققان بر آن شدند که جایگاه شیوه های فرزند پروری و سبک های حل مسئله مورداستفاده توسط والدین کودکان مبتلا به اوتیسیم و والدین کودکان سالم را تعیین کرده و مورد مقایسه قرار دهند.

مواد و روش کار

این یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی-مقایسه ای بود. تعداد 234 نفر از والدین کودکان سالم و مبتلا به اوتیسم در مقطع اول تا ششم ابتدایی با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای و در دسترس وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود شامل تک والدی نبودن دانش آموزان، کنار هم زندگی کردن والدین، عدم استفاده از برنامه های آموزشی در رابطه با موضوع مطالعه، داشتن سواد خواندن و نوشتن والدین بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، شیوه های فرزند پروری بامریند و سبک های حل مسئله کیسدی و لانگ استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تی تست مستقل برای بررسی اختلاف میانگین در دو گروه، آزمون کای دو برای سنجش اختلاف فراوانی ها در گروه ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

یافته ها

نتایج مطالعه نشان که والدین کودکان سالم نسبت به والدین کودکان مبتلا به اوتیسم بیشتر از شیوهای سهل گیرانه (70/24±95/4) و مستبدانه (51/25±51/5) استفاده می کردند. در صورتیکه استفاده از شیوه مقتدرانه والدین کودکان مبتلا به اوتیسم نسبت به والدین کودکان سالم بیشتر بود (92/8±22/4). در مقایسه استفاده از روش های حل مسئله، والدین هر دو گروه بیشتر از سبک برخورد استفاده می کردند.

بحث و نتیجه گیری

با توجه به اینکه انتخاب سبک درست در پرورش کودکان مبتلا به اوتیسم توسط والدین و آموزش شیوه های صحیح فرزند پروری نقش مهمی در روند رشد حرکتی-اجتماعی این کودکان دارد. مسئولین مربوطه باید برگزاری کلاس های آموزشی لازم در مورد شیوه های فرزند پروری و حل مسئله به والدین کودکان مبتلا به اوتیسم گام های مثبتی در جهت ارتقاء کیفیت زندگی والدین و کودکان مبتلا به اوتیسم بردارند.

زبان:
فارسی
صفحات:
564 تا 576
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2792792