بررسی تنوع اگرومورفولوژیکی ارقام یونجه های (.Medica sativa L) گرمسیری در اقلیم گرم و خشک سیستان
یونجه با توجه به تنوع گونهای و دامنه بردباری بالا به تنشها از مهمترین گیاهان علوفهای می باشد. این گیاه علاوه بر تولید علوفه خوشخوراک قابلتوجه، از طریق همزیستی با ریزوبیومها نیتروژن هوا را تثبیت کرده و علاوه بر رفع نیازهای خود سبب حاصلخیزی خاک نیز می گردد. بررسی و معرفی ارقام یونجه پر محصول بهمنظور تولید علوفه در منطقه گرم وخشک سیستان بهعنوان قطب دامپروری استان ضرورتی اجتنابناپذیر است. لذا تحقیق حاضر برای ارزیابی ارقام یونجههای گرمسیری و شناسایی ارقام پرمحصول و سازگارتر از لحاظ تولید عملکرد و انتخاب تودههایی با پتانسیل مناسب جهت بهگزینی انجام گرفت.
مواد و روشها:
این تحقیق بهمنظور بررسی خصوصیات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و عملکردی 10 ژنوتیپ یونجههای گرمسیری (یونجه خالص شده محلی زابل، توده بومی زابل، بغدادی، دو توده افغانی، نیکشهری، امید، لاینهای 473، 472 و 471) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زهک واقع در 20 کیلومتری شهرستان زابل به اجرا درآمد. آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار برای مدت دو سال 98-1397 انجام شد. عملیات تهیه بسترشامل شخم، دیسک و تسطیح بهطور کاملا یکسان برای تکرارها انجام گرفت. فاصله کرتها در هر بلوک 75 سانتی متر و فاصله بین بلوکها در هر تکرار یک متر انتخاب گردید. بعد از آمادهسازی بستر، در 15 آبان ماه 1396 شیارهایی بهفاصله 30 سانتیمتری (4 خط 6 متری) در کرتها ایجاد شد و بذرهای با قوه نامیه 95 تا 100 درصد بهمیزان 15 کیلوگرم در هکتار بهصورت ردیفی و بهصورت دستی با باز کردن شیارهایی به عمق یک سانتیمتر بهروش هیرمکاری کشت گردید. در طول آزمایش عملیات داشت شامل آبیاری در زمستان هر 15 روز و در بهار و تابستان (هفتهای یک بار) و برحسب نیاز وجین علفهای هرز بهصورت مکانیکی در مراحل اولیه رشد بهدقت انجام شد. در هر سال هشت چین در مرحله 20 درصد گلدهی برداشت شد. طی آزمایش صفات تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا گلدهی، ارتفاع بوته، درصد برگ به ساقه، قطر ساقه، تعداد ساقه، درصد ماده خشک، عملکرد علوفه تر و خشک اندازهگیری گردید. در پایان آزمایش از دادههای مربوط به عملکرد علوفه و صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی ارقام یونجه تجزیههای آماری با استفاده از نرمافزار MSTAT-C، همبستگی با استفاده از نرمافزار16 SPSS، تجزیه به مولفههای اصلی و بایپلات با استفاده از نرمافزار Past و مقایسه میانگین صفات بهروش دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام گرفت.
یافته ها:
ژنوتیپها از نظر عملکرد علوفه تر در سطح احتمال یک درصد معنیدار بودند. بیشترین عملکرد علوفه تر در هکتار در رقم امید با میانگین 107/589 تن در هکتار بهدست آمد. رقم امید بهدلیل اینکه تعداد ساقه، ارتفاع بوته و قطر ساقه بیشتری نسبت به بقیه ارقام داشت از عملکرد علوفه تر بیشتری برخوردار بود. رقم یونجه بغدادی و یونجه خالص شده زابل از نظر تولید عملکرد علوفه تر بهترتیب با میانگین های 103/513 و 102/463 تن در هکتار در مرتبه بعدی قرار گرفتند. کمترین میزان عملکرد علوفه تر در توده بومی یونجه زابل با میانگین 86/511 تن در هکتار مشاهده گردید. یونجه خالص شده محلی زابل نسبت به توده بومی 18/43 درصد افزایش عملکرد نشان داد. ارقام از نظر عملکرد علوفه خشک در سطح احتمال یک درصد دارای اختلاف معنیدار بودند. بیشترین عملکرد علوفه خشک در رقم امید با میانگین عملکرد 28/323 تن در هکتار بهدست آمد. یونجه بغدادی و یونجه خالص شده زابل بهترتیب با میانگینهای عملکرد 26/419 و 27/322 تن در هکتار در رده های بعدی قرار گرفتند. افزایش عملکرد علوفه خشک در یونجه بهدلیل اینکه کشاورزان یونجه اضافه بر مصرف دامهای خود را بهصورت یونجه خشک برای زمستان ذخیره می کنند، یک مزیت بهشمار میرود. بررسی ارتباط بین صفات مورد بررسی نشان داد که اکثر صفات همبستگی معنیداری باهم دارند. عملکرد علوفه تر با تعداد ساقه در بوته و ارتفاع بوته همبستگی مثبت و معنیدار، ولی با صفات تعداد روز تا گلدهی، نسبت برگ به ساقه، قطر ساقه همبستگی غیرمعنیداری داشت. عملکرد علوفه خشک با صفات عملکرد علوفه تر، نسبت برگ به ساقه، تعداد ساقه و ارتفاع بوته همبستگی مثبت و معنیداری داشت و با تعداد روز تا گلدهی همبستگی منفی نشان داد. بین ژنوتیپها اختلاف آماری معنیداری از لحاظ همه صفات مورد مطالعه مشاهده شد. براساس خوشهبندی کلاستر ژنوتیپها به دو گروه تقسیم شدند و گروه اول شامل رقم امید، بغدادی و یونجه خالص شده محلی زابل نسبت به بقیه ژنوتیپها برتری داشتند.
نتیجه گیری:
تنوع قابل ملاحظهای بین ژنوتیپها از لحاظ صفات موردمطالعه مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد دانه در ژنوتیپهای امید، بغدادی و یونجه خالص شده محلی زابل مشاهده شد. این ارقام از نظر سایر صفات (ارتفاع بوته، تعداد ساقه، درصد برگ به ساقه) نیز در وضعیت خوبی قرار داشتند. با عنایت به نتایج بهدست آمده از این مطالعه می توان در شرایط مطلوب سطح قابلتوجهی از اراضی استان سیستان و بلوچستان و مناطق هم اقلیم را به کشت یونجه از جمله ارقام امید، بغدادی و ژنوتیپ خالص شده محلی زابل اختصاص داد.
توده محلی ، تولید علوفه ، رقم ، مناطق خشک ، ارتفاع بوته
-
مقایسه عملکرد ارقام چغندر علوفه ای در شرایط با محدودیت شوری در حوزه آبریز هیرمند
*، مهدی صادقی شعاع، محمدرضا نارویی راد، محمود محمدقاسمی، غلامحسن رنجبر
نشریه شورورزی، بهار و تابستان 1403 -
مقایسه عملکرد سورگوم رقم فومن با رقم محلی زابل تحت تاثیر آبیاری با آب شور و غیرشور در منطقه سیستان
*، عظیم خزایی، محمدرضا نارویی، محمود محمدقاسمی
نشریه شورورزی، پاییز و زمستان 1402