شبیه سازی پارامترهای اقلیمی با استفاده از مدل های ریزمقیاس نمایی آماری SDSM و LARS در استان آذربایجان غربی
موضوع:
تغییرات آب وهوایی جهانی تاثیرات زیادی بر فرایندهای هیدرولوژیکی و منابع آب دارد. به دلیل مقیاس بزرگ مدل های گردش عمومی (GCM)، این مدل ها دقت مکانی و زمانی مناسبی ندارند و نیاز به ریزمقیاس نمایی آماری و دینامیکی وجود دارد.
بررسی عملکرد مدل های آماری SDSM و LARS-WG در شبیه سازی دمای حداقل، حداکثر و بارش در چهار ایستگاه ارومیه، ماکو، تکاب و مهاباد در استان آذربایجان غربی.روش تحقیق: در این پژوهش، داده های تاریخی برای دوره 1987-2010 و داده های پیش بینی شده برای دوره 2020-2065 با استفاده از مدل های SDSM و LARS-WG مورد مقایسه قرار گرفتند. همچنین، به منظور اعتبارسنجی SDSM، پارامترهای شبیه سازی شده با متغیرهای NCEP و داده های واقعی مقایسه شدند.
یافته نتایج نشان داد که هر دو مدل در شبیه سازی دما دقیق تر از بارش عمل می کنند. مدل SDSM در شبیه سازی دمای روزانه عملکرد بهتری نسبت به LARS-WG دارد، درحالی که نتایج بارش در مدل LARS-WG کمی دقیق تر از مدل SDSM بود. همچنین، متوسط شاخص RMSE برای مدل های SDSM و LARS-WG برای بارش به ترتیب 2/84 و 3/4 میلی متر و برای دمای حداکثر به ترتیب 0/02 و 0/29 درجه سانتی گراد بود.
با توجه به نتایج، مدل SDSM دقت بالاتری در شبیه سازی بارش و دما نسبت به مدل LARS-WG نشان داد. این مدل می تواند به عنوان ابزاری معتبر برای پیش بینی تغییرات دما و بارش در آینده استفاده شود.