اثربخشی واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی نوجوانان با اعتیاد به اینترنت بر هیجان خواهی و روابط با همسالان
اعتیاد به اینترنت یک اختلال اجتماعی روانی است که در جوامع در حال گسترش روی نسل نوجوان و جوان اثر چشمگیر داشته است و پیامدهای مهمی مانند آشفتگی هیجانی، عاطفی، پرخاشگری، روان پریشی، روابط بین فردی نامطلوب و... به همراه داشته است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی نوجوانان با اعتیاد به اینترنت بر هیجان خواهی و روابط با همسالان انجام شد.
در مرحله کیفی، روش پدیدارشناسانه بود که از بین نوجوانان با اعتیاد به اینترنت تحت مشاوره در مراکز مشاوره شهر اصفهان به صورت هدفمند و تا مرحله اشباع، 15 نوجوان انتخاب و مصاحبه شدند. با روش کلایزی، 9 مفهوم اصلی و 33 مفهوم فرعی استخراج و براساس آنها بسته واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی تدوین شد. در مرحله کمی، روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. 30 نوجوان با اعتیاد به اینترنت با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی را طی دو ماه در ده جلسه 120 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورداستفاده شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت، هیجان خواهی و روابط با همسالان بود.
نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی بر هیجان خواهی و روابط با همسالان آنها در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معناداری دارد (001/0>P).
نتایج نشان دادکه مداخله واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی نوجوانان با اعتیاد به اینترنت با استفاده از اصول کیفیت زندگی و نظریه تئوری انتخاب می تواند به عنوان یک مداخله موثر جهت بهبود هیجان خواهی و روابط با همسالان آنها مورداستفاده گیرد.
-
نقش میانجی رضایت تحصیلی در رابطه میان آرزوهای شغلی با سرزندگی تحصیلی در دانشجویان شهر واسط عراق
خلاد حسین عبدالحسن، *، مریم هاشم حمد، علی مهداد
نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش، پاییز و زمستان 1403 -
The Effectiveness of Resilient Dialectical Behavior Therapy and Dialectical Behavior Therapy on Coping Strategies and Resilience in Women Experiencing Marital Burnout
Maryam Shirani Nazhvani, Felor Khayatan *,
Women’s Health Bulletin, Jan 2025 -
درمان مبتنی بر واقعیت مجازی ویژه افراد چاق بر اضطراب صفت- حالت و رفتار خوردن در افراد دارای اضافه وزن
منیژه کمالی، *، هاجر ترکان
مجله تحقیقات علوم رفتاری، پاییز 1403 -
The Impact of Learning Strategies, Self-Efficacy Perception, Self-Esteem, Self-Regulation, and Academic Achievement on Academic Motivation among Students at the University of Dhi Qar: The Moderating Role of Gender and the Mediating Role of Psychological Capital
Zaman Zaben Khawwaf, Ali Mahdad *, Muntadher Salman Gatfan,
International Journal of Education and Cognitive Sciences, Winter 2024