بررسی فراوانی نسبی علایم اندومتریوز و عوامل مرتبط در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر یاسوج سال 1402
اندومتریوز تقریبا 10 درصد از زنان و دختران سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف تعیین و بررسی فراوانی نسبی علایم اندومتریوز و عوامل مرتبط در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر یاسوج سال 1402 بود.
این یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که در سال 1402 انجام شد. جمعیت مورد مطالعه زنان سنین باروری 15 تا 50 سال غیر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یاسوج بودند که با روش نمونه گیری آسان 865 نفر از آنان انتخاب شدند. مخاطبان با پرسشنامه خود ارزیابی مندرج در کتابچه آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامل 12 مورد از علایم اندومتریوز جهت شناسایی موارد مشکوک به بیماری، در صورت داشتن پنج علامت یا بیشتر، مورد مصاحبه قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج نشان داد بیشترین فراوانی علایم اندومتریوز مربوط به دوره های قاعدگی نامنظم طی 6 ماه گذشته 413 نفر (7/47 درصد) و کمترین آن ناباروری 91 نفر (5/10 درصد) است. 209 نفر (2/24 درصد) شک ابتلا به بیماری مطرح و 94 نفر (9/10 درصد) سابقه ابتلا به اندومتریوز را بیان کردند. فراوانی نسبی علایم اندومتریوز در زنان گروه سنی 21 تا 30 سال، متاهل، خانه دار، دارای سابقه خانوادگی اندومتریوز، سابقه استفاده از دخانیات در 6 ماه گذشته و قرار گرفتن در معرض دود دخانیات و استفاده روزانه از مواد کافئین دار به صورت معنی داری بیشتر بود (001/0<p).
در این پژوهش حدود یک چهارم زنان سنین باروری از نظر احتمال ابتلا به این بیماری نیاز به ارجاع به پزشک متخصص و پیگیری داشتند که نشانگر اهمیت غربالگری زنان سنین باروری و تشخیص به موقع این بیماری جهت پیشگیری از عوارض و پیامدهای آن از جمله ناباروری است.
-
مقایسه میزان رضایت دانشجویان مامایی از تدریس درس بیماری های زنان و ناباروری به شیوه سخنرانی و آموزش توسط همتایان
*، بهروز یزدان پناه، پروین سادات اسلام نیک
نشریه ارمغان دانش، بهمن و اسفند 1397 -
مقایسه میزان یادگیری دانشجویان در دو روش سخنرانی و آموزش همتایان و بررسی دیدگاه آنان
* ، بهروز یزدان پناه ، فاطمه محمودی ، ناهید یعقوبیان
نشریه پژوهش در آموزش علوم پزشکی، پاییز 1397