رابطه بین سواد سلامت با قصد انجام آزمایش دیابت در افراد در معرض خطر با استفاده از تئوری رفتار برنامه ریزی شده

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

سواد سلامت تعیین کننده ای مهم برای سلامت جامعه به شمار می رود و سواد سلامت بالا فرصت هایی را برای توانمندسازی در تصمیم گیری مرتبط با سلامت افزایش می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت، نظریه رفتار برنامه ریزی شده (TPB) با قصد انجام آزمایش دیابت در افراد در معرض خطر در استان کردستان (شهر قروه) انجام شده است.

روش کار

پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی بوده که سال 1403 انجام شد. 282 نفر از افراد واجد شرایط ورود به مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه محقق ساخته مرتبط با سازه های TPB و پرسش نامه سواد سلامت بوده اند. داده ها با نرم افزارSPSS  ویرایش23 و آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی (کای دو، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) تجزیه و تحلیل شده اند.

یافته ها

میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 24/9±88/45 بوده است. جنسیت، شغل، سن، سال های تحصیل، سواد سلامت، میزان درآمد ماهیانه، تحت پوشش بیمه و توانایی پرداخت هزینه های آزمایش با قصد انجام آزمایش دیابت ارتباط دارد (05/0≥P). همبستگی مثبت و معناداری بین سازه های TPB و سواد سلامت و قصد انجام آزمایش دیابت وجود دارد. متغیرهای جمعیت شناختی، سواد سلامت و سازه های TPB 74 درصد از واریانس قصد انجام آزمایش دیابت را تشکیل دادند.

نتیجه گیری

عوامل جمعیت شناختی، عوامل خطر، سواد سلامت و سازه های TPB، قصد انجام آزمایش دیابت را در افراد در معرض خطر پیشگویی می کند؛ بنابراین، توجه به متغیرهای مذکور در طراحی مداخلات آموزشی ضروری به نظر می رسد.

زبان:
فارسی
صفحات:
50 تا 61
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2808373