مقایسه عملکرد تشخیصی مدل های بر پایه هوش مصنوعی و متخصصین اندوسکوپی برای تشخیص سرطان کلورکتال با استفاده از کلونوسکوپی: یک مطالعه مرور نظام مند
سرطان کلورکتال به عنوان یکی از سرطان های شایع و با نرخ باالی مرگ و میر شناخته می شود. تشخیص زودهنگام این بیماری کمک مضاعفی به کاهش مرگ و میر می کند. با توجه به گسترش کاربرد روش های هوش مصنوعی)AI)در تشخیص سرطان های مختلف، این مطالعه به مقایسه عملکرد تشخیصی مدل های هوش مصنوعی با توانایی متخصصین)با تجربه و تازه کار(در تشخیص پلیپ های سرطانی پرداخته است.
مطالعه حاضر به صورت یک مرور نظام مند در پایگاه داده پابمد، اسکوپوس و science of web انجام شد و در آن مقاالتی که متناسب با سوال پژوهش طراحی شده بودند و دارای روش های رفرنس برای مقایسه عملکرد متخصصین اندوسکوپی و مدل های هوش مصنوعی بودند، وارد مطالعه می شدند. استخراج داده ها توسط دو محقق انجام شد و معیارهای مد نظر برای انجام مقایسه شامل صحت، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی بودند.
از کل 838 مقاله بدست آمده از جستجوی پایگاه های داده، 112 مورد تکراری، 683 رکورد با بررسی عنوان و چکیده و 35 مورد پس از تحلیل محتوای مقاالت حذف شدند و 9 مقاله به منظور استخراج داده ها باقی ماند. بر اساس نتایج، مدل های بر پایه AI می توانند موجب بهبود عملکرد تشخیصی متخصصین شود، به خصوص در مورد متخصصین کم تجربه. با اینحال، با در نظر گرفتن شاخص های کمی عملکرد مثل دقت، حساسیت و ویژگی، عملکرد متخصصین مجرب نسبت به مدل های هوش مصنوعی و متخصصین کم تجربه به طور قابل مالحظه ای بهتر بود.
مدل های بر پایه AI می توانند پشتیبان مناسبی جهت بهبود عملکرد تشخیصی متخصصین باشند، با این حال تمرکز بر به کارگیری این مدل ها می بایست برای کمک به متخصصان کم تجربه باشد.