مطالعه اثر ضدمیکروبی روغن فرار کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی

پیام:
چکیده:
مقدمه
کاکوتی کوهی گیاهی متعلق به خانواده نعناعیان است که در اکثر مناطق ایران می روید. این گیاه در ماست و سایر فرآورده های لبنی به عنوان افزودنی استفاده می شود، اما تحقیقات اندکی در زمینه فعالیت ضدمیکروبی گیاه کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی وجود دارد.
هدف
در این پژوهش اثر ضدمیکروبی اسانس کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی بررسی شد و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و میکروب کشی (MBC) آن تعیین گردید.
روش بررسی
اثر مهارکنندگی و باکتری کشی اسانس کاکوتی کوهی بر شش باکتری گرم منفی (انتروباکتر آئروژنز، اشرشیاکلی، کلبسیلا نومونیا، سالمونلا انتریتیدیس، سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا دیزنتری) و سه باکتری گرم مثبت (باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز) آزمایش شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقت لوله ای تعیین شد و حداقل غلظتی که کدورتی در آن مشاهده نشد و تعداد کلونی در آن پس از کشت در محیط نوترینت آگار صفر بود به عنوان حداقل غلظت میکروب کشی (MBC) برای هر باکتری در نظر گرفته شد.
نتایج
رشد همه باکتری های مورد آزمایش به جز سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا دیزنتری بوسیله اسانس کاکوتی کوهی مهار شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و میکروب کشی این اسانس برای باکتری های گرم منفی انتروباکتر آئروژنز، اشرشیاکلی، کلبسیلا نومونیا و سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب 250، 500، 125 و 250 mg/l بود. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های گرم مثبت لیستریا مونوسایتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس 125 mg/l و برای باسیلوس سرئوس 1000mg/l بود.
نتیجه گیری
نتایج نشان داد که اسانس کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی اثر مهاری و کشندگی دارد. طبق نتایج این بررسی اسانس کاکوتی کوهی به عنوان یک ترکیب نگهدارنده و طعم دهنده طبیعی در فرآورده های غذایی قابل استفاده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
46
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p499194 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)