تاثیر تحریک تخمک گذاری و پانکچر تخمدانها روی میزانCRP سرم
تحریک تخمک گذاری، از فاکتورهای مهم در موفقیت روش های لقاح خارج رحمی محسوب می شود. CRP یک مارکر بیولوژیک نشان دهنده التهاب سیستمیک می باشد که با تحریک هورمونی افزایش می یابد. تغییرات CRP به عنوان یک مارکر التهابی می تواند روی موفقیت IVF/ICSI موثر باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مصرف داروهای هورمونی و تحریک تخمک گذاری و همچنین دریافت تخمک از تخمدانها (پانکچر)، در میزان CRP سرم در بیماران داوطلب IVF/ICSI می باشد.
این مطالعه از نوع مشاهده ای، توصیفی تحلیلی بود و روی 70 بیمار نابارور داوطلب IVF/ICSI که با پروتکل استاندارد Long در مرکز فوق تخصصی ابن سینا تحت تحریک تخمک گذاری قرار گرفته اند، طی سال های 1386-1385 انجام شده است. CRP خون بیماران در 4 نوبت اندازه گیری شد، روز شروع سیکل، روز تزریق HCG، روز پانکچر و روز انتقال جنین. همچنین روز پانکچر از هر بیمار تحت بررسی، یک نمونه مایع فولیکولی شفاف نیز جمع آوری شد. میزان CRP در سرم و مایع فولیکولی با استفاده از روش الایزای رقابتی بررسی شد. نتایج حاصل با استفاده از آزمون های t زوجی، من ویتنی، ویلکسون و فریدمن آنالیز شد و سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
بررسی نشان داد که CRP سرم در تمامی بیماران، از زمان شروع سیکل تا پس از تزریق HCG و در 2/82% بیماران پس از پانکچر (به ترتیب μg/ml00/197/3، μg/ml26/254/5، μg/ml16/461/6)، افزایش معنی دار را نشان می دهد (001/0p<). همچنین بین تغییرات CRP و میزان استرادیول سرم در روز تزریق HCG، ارتباط معنی داری وجود نداشت.
تحریک تخمک گذاری و همچنین پانکچر تخمدانها، باعث تحریک و التهاب سیستمیک می شود.CRP در طول سیکل تحریک تخمک گذاری و همچنین پس از تزریق HCG، و بخش عمده ای از بیماران پس از پانکچر، افزایش می یابد که احتمالا این تغییرات می تواند روی نتایج بعدیIVF/ICSI اثرگذار باشد.