کاربرد الگوی بین نظریه ای در تعیین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار در جمعیت بزرگسال شهر بندرعباس

پیام:
چکیده:
بر اساس الگوی بین نظریه ای، افراد در مراحل مختلف آمادگی برای تغییر رفتار سلامتی قرار دارند. تعیین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار می تواند در طراحی مداخله های مناسب و موثر به منظور ترک یا کاهش مصرف سیگار مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه، تعیین مراحل تغییر رفتار در افراد مصرف کننده سیگار شهر بندر عباس بود.
در این مطالعه مقطعی، 1810 نفر از افراد 15 سال و بالاتر از طریق نمونه گیری خوشه ای، مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای تعیین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار در مصرف کنندگان آن، از پرسشنامه الگوی اقتصاد (Economy Model) استفاده شد که مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار را در یکی از مراحل پیش از قصد، قصد و آمادگی طبقه بندی می کند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی از طریق جدول های توزیع فراوانی و آزمون آماری کای مربع، در برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان دادند که از مجموع 1810 نفر مورد مطالعه، 212 نفر (7/11 درصد) سیگار مصرف می کردند که 204 نفر (2/96 درصد) مرد و 8 نفر (8/3 درصد) زن بودند. از میان افراد سیگاری، بیشترین میزان شیوع مصرف سیگار (2/64 درصد) در گروه سنی 50-41 سال و افراد با تحصیلات ابتدایی (2/39 درصد) بود. بین مصرف سیگار و متغیرهای جنس، سن و تحصیلات، ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد (P<0.001) به نحوی که شیوع مصرف سیگار در مردان، افراد بالای 40 سال و افراد با تحصیلات ابتدایی، به طور معنی داری بیشتر از گروه های دیگر بود. از نظر توزیع افراد، در هر کدام از مراحل تغییر رفتار، نتایج مطالعه نشان دادند که 108 نفر (9/50 درصد) در مرحله پیش از قصد، 98 نفر (2/46 درصد) در مرحله قصد و 6 نفر (8/2 درصد) در مرحله آمادگی بودند. این مطالعه اختلاف آماری معنی داری را بین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار با جنس، سن و تحصیلات نشان نداد.
نتایج این مطالعه روشن کردند که اکثریت قریب به اتفاق افراد مورد مطالعه در مرحله پیش از قصد و قصد قرار دارند و هیچ تصمیمی هم برای ترک سیگار در ماه های آینده ندارند. لذا این مطالعه پیشنهاد می کند که در مطالعات آینده به بررسی علل توقف در مراحل ابتدایی تغییر رفتار پرداخته شود تا از نتایج آنها بتوان در طراحی مداخله هایی مناسب برای ترک سیگار استفاده نمود.
زبان:
فارسی
صفحات:
263 تا 269
لینک کوتاه:
magiran.com/p645011 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!