اثرات محافظتی و درمانی پودر ریزوم گیاه زردچوبه بر آسیب کبدی ناشی از تتراکلریدکربن

چکیده:
پودر ریزوم گیاه زردچوبه (Curcuma longa) بعنوان چاشنی غذائی بسیار مورد استفاده است. و در طب سنتی در درمان التهاب پوست، ادم، اختلالات صفراوی، دیابت وحتی سرطان در آسیا و بخصوص در هندوستان استفاده می شده است. اثرات آنتی اکسیدان وترمیم بافتی گیاه مذبور گزارش شده اند. در بیشتر تحقیقات از کورکومین یعنی ماده موثر زردچوبه استفاده شده است، اما چون در اکثرخانواده ها پودر ریزوم گیاه زردچوبه به عنوان چاشنی مورد توجه است،تحقیق حاضر از پودر ریزوم زردچوبه استفاده گردید.
در این مطالعه از موشهای صحرائی نر نژاد ویستار استفاده شد. سطوح پلاسمایی آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) وآلانین آمینوترانسفراز(ALT) در گروه کنترل و سایر گرو ها قبل و24ساعت، 48 ساعت، 1هفته و دوهفته بعد از تزریق تتراکلرید کربن (i.p. cc/kg 005/0) اندازه گیری شد. در گروه شم کنترل، حیوانات تنها با حلال تتراکلرید کربن (پارافین به میزانcc/kg 05/0) تیمار شدند. در گروه (پس درمانی)، موشها بلافاصله بعد از تزریق تتراکلرید کربن بارژیم حاوی پودر ریزوم زردچوبه g/kg، b.w./day)4(تغذیه شدند. برای مطالعه اثر توام حفاظتی و درمانی در گروه پیش و پس درمانی، موشهای صحرائی15 روز با رژیم غذایی حاوی پودر ریزوم زردچوبه تغذیه شدند و پس از تزریق تتراکلرید کربن نیز همان نوع تغذیه همچنان ادامه یافت. برای بررسی اثر حفاظتی، در گروه پیش درمانی قبل از تتراکلرید کربن تغذیه با رژیم غذائی حاوی پودر زردچوبه انجام شد ولی پس از تزریق تتراکلرید کربن تغذیه آنها فقط با غذای معمولی پی گیری شد.
اختلاف در سطوح سرمی آنزیمهای یاد شده در تمام فواصل زمانی مذکور پس از تزریق تتراکرید کربن بین گروه کنترل و شم کنترل معنی دار بود (001/0P<). اما برای هر سه گروه پیش درمانی، پیش وپس درمانی، پس درمانی در مقایسه با گروه شم کنترل اختلاف معنی داری وجود نداشت.
درمقاطع میکروسکوپی تهیه شده از کبد موشهای صحرائی گروه کنترل که 24 ساعت قبل تتراکلرید کربن دریافت کرده بودند در مقایسه با موشهای صحرائی گروه شم کنترل، حالت واکوئلر، تغییر چربی و نکروز که بعنوان آثار هپاتوتوکسیسیته ناشی از تتراکلرید کربن در نظر گرفته شده بود کاملا مشخص بود. در حالیکه در هر دو گروه پیش وپس درمانی و پیش درمانی 24 و48 ساعت بعد از تزریق تتراکلرید کربن آثار هپاتوتوکسیسیته مشخصی قابل مشاهده نبود.
با توجه به نتایج بدست آمده می توان ادعا نمود که زردچوبه علاوه بر نقش مهمی که احتمالا در بهبود و ترمیم کبد دارد روی هپاتوسیت های کبد نیز دارای اثرات حفاظتی میباشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
143 تا 150
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p684562