بررسی علل نارسایی مزمن کلیه در بیماران همودیالیزی استان گیلان

چکیده:
مقدمه

نارسایی مزمن کلیه(CRF) به نقص غیر قابل برگشت عملکرد کلیه گفته می شود که سیر پیشرونده ای دارد و اکثر این بیماران در نهایت به همودیالیز دایمی نیاز پیدا می کنند . درمان CRF به صورت همودیالیز دایم علاوه بر هزینه های زیاد برای جامعه ، مشکلات عمده روحی و جسمی را برای بیمار در بر خواهد داشت.

هدف

هدف از مطالعه حاضر شناخت مهمترین علل CRF جهت تشخیص به موقع آنها و جلوگیری از پیشرفتشان به منظور به تعویق انداختن بروز نارسایی کلیه می باشد. مواد و روش‌ها: در مطالعه مقطعی (Cross-sectional) حاضر تمام 414 بیماری که در ده مرکز همودیالیز استان گیلان تحت درمان دایمی قرار داشتند ، مورد بررسی قرار گرفتند . متغیر های مورد نیاز شامل : سن ، جنس ، مدت زمان شروع دیالیز و علت به وجود آورنده نارسایی کلیه ، از روی محتویات پرونده بیماران اخذ شد و در موارد نیاز با بیمار مصاحبه به عمل آمد .

نتایج

از 414 بیمار مورد مطالعه ،213 نفر(4/51%) مرد و201 نفر (6/48%)زن بودند . میانگین سن شروع دیالیز در آنها 90/15 ± 91/48 سال بود . نتایج نشان می دهد که پر فشاری خون (1/26%) ، گلومرولونفریت (9/10%) ، دیابت (1/10%) ، سنگ مجاری ادراری (7/8%) و کلیه پلی کیستیک (8/6%) از علل عمده نارسایی مزمن کلیوی می باشند . همچنین1/10% موارد را نیز عللی همانند بیماری های مادر زادی کلیه ، لوپوس اریتماتو ، سندرم آلپورت ، تروما ، خونریزی شدید حین زایمان ، دارو ها و... تشکیل می دادند . در 4/23% موارد نیز علت نا مشخص بوده است .

نتیجه گیری

در این مطالعه پر فشاری خون به عنوان شایع ترین علت CRF شناخته شد (1/26%) . همچنین در این تحقیق گلومرولونفریت و دیابت به عنوان دومین و سومین عاملCRF شناخته شدند سنگ مجاری ادراری نیز از علل عمده CRF در گیلان بوده که می تواند حاکی از شیوع بالای احتمالی سنگ کلیه در این منطقه باشد . همچنین علل CRF در دو جنس و نیز در سنین زیر 40 سال و بالای آن اختلاف معنی دار داشته است . (P<0).

زبان:
فارسی
صفحات:
76 تا 83
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p757847