تاثیر به کارگیری الگوی خودمراقبتی اورم (Orem) بر کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز

پیام:
چکیده:
زمینه وهدف
با توجه به پیشرفت بیماری های مزمن ازجمله نارسایی مزمن کلیه،کیفیت زندگی این بیماران اغلب پایین تر از حد طبیعی می باشد. این مطالعه به منظور تاثیر به کارگیری الگوی خودمراقبتی اورم (Orem) بر کیفیت زندگی بیماران تحت درمان با همودیالیز طراحی و اجرا شد.
موادوروش کار
مطالعه حاضر یک تحقیق نیمه تجربی، به روش نمونه گیری هدفمند بر روی 35 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان در سال 1389 اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل اطلاعات جمعیت شناختی، فرم بررسی وضعیت سلامت مبتنی بر الگوی اورم و ابزار استاندارد سنجش کیفیت زندگی SF-36 بود. نمرات کیفیت زندگی به عنوان پیش آزمون ثبت و سپس پرسشنامه بررسی وضعیت سلامت اورم تکمیل گردید و نیازهای آموزشی تعیین و آموزش های لازم در طی 4 جلسه نیم ساعته به صورت انفرادی به مدت یک ماه داده شد. پس از گذشت 2 ماه از آخرین جلسه پرسشنامه کیفیت زندگی مجددا تکمیل و داده هاتوسط نرم افزار SPSS-16 با استفاده از آمارتوصیفی و آزمون t زوجی، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها
پس از به کارگیری الگوی خودمراقبتی تمامی ابعاد کیفیت زندگی به صورت معنی داری ارتقا یافت(005/0> p). هم چنین میانگین کل کیفیت زندگی از90/46 درصد به 65/56 درصد بعد از بکارگیری الگوی خودمراقبتی ارتقا یافت وتفاوت معنی داری نشان داد(001/0> p).
نتیجه گیری
نتایج حاکی از تاثیر مثبت الگوی خودمراقبتی اورم می باشد. لذا برنامه ای براساس نیازهای آموزشی، می تواند به لحاظ مزمن بودن و سیر پیشرونده بیماری اهمیت الگوهای خودمراقبتی دائم رانشان دهد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
8
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p961836