فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:14 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/01/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علی مقتدری، مریم دهمرده صفحه 1
    در یک سال گذشته در مقالات ارسالی به دفتر سردبیری موارد متعددی از سوء رفتار در پژوهش های پزشکی مشاهده گردیده است. این موارد شامل عدم رعایت اخلاق در تحقیقات پزشکی، دزدیدن اطلاعات دیگران، وجود ghost authors، gift authorship، dual submissions، salami publications، ... بودند. در بررسی های بیشتر دفتر سردبیری به این نتیجه رسید که فشار رقابتی مستمر به پژوهشگران برای چاپ مقالات بیشتر، علی رغم میل باطنی آن ها برای کشف درست و دقیق حقایق علمی، باعث بروز تعارض بین اهداف شخصی آنان و پیشرفت علمی جامعه می گردد و در نهایت سبب بروز سوء رفتار در پژوهش می شود. آگاه و آشنا کردن پژوهشگران با سوء رفتارهای تحقیقاتی از مسائل بسیار با اهمیت در جامعه مربوطه است. در ابتدای این مقاله بخش مهم ولی کوتاهی از تاریخ این معضل بازگو می شود و به دنبال آن تعاریف، واکنش سردبیر و پیشگیری از این پدیده مورد بحث قرار می گیرد..
    کلیدواژگان: تقلب، پژوهش پزشکی، سوء رفتار
  • علی ناجی، سلیمان نارویی، غلامحسین عبدیزدان، احسان دادکانی صفحه 8
    زمینه وهدف
    با توجه به پیشرفت بیماری های مزمن ازجمله نارسایی مزمن کلیه،کیفیت زندگی این بیماران اغلب پایین تر از حد طبیعی می باشد. این مطالعه به منظور تاثیر به کارگیری الگوی خودمراقبتی اورم (Orem) بر کیفیت زندگی بیماران تحت درمان با همودیالیز طراحی و اجرا شد.
    موادوروش کار
    مطالعه حاضر یک تحقیق نیمه تجربی، به روش نمونه گیری هدفمند بر روی 35 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان در سال 1389 اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل اطلاعات جمعیت شناختی، فرم بررسی وضعیت سلامت مبتنی بر الگوی اورم و ابزار استاندارد سنجش کیفیت زندگی SF-36 بود. نمرات کیفیت زندگی به عنوان پیش آزمون ثبت و سپس پرسشنامه بررسی وضعیت سلامت اورم تکمیل گردید و نیازهای آموزشی تعیین و آموزش های لازم در طی 4 جلسه نیم ساعته به صورت انفرادی به مدت یک ماه داده شد. پس از گذشت 2 ماه از آخرین جلسه پرسشنامه کیفیت زندگی مجددا تکمیل و داده هاتوسط نرم افزار SPSS-16 با استفاده از آمارتوصیفی و آزمون t زوجی، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از به کارگیری الگوی خودمراقبتی تمامی ابعاد کیفیت زندگی به صورت معنی داری ارتقا یافت(005/0> p). هم چنین میانگین کل کیفیت زندگی از90/46 درصد به 65/56 درصد بعد از بکارگیری الگوی خودمراقبتی ارتقا یافت وتفاوت معنی داری نشان داد(001/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از تاثیر مثبت الگوی خودمراقبتی اورم می باشد. لذا برنامه ای براساس نیازهای آموزشی، می تواند به لحاظ مزمن بودن و سیر پیشرونده بیماری اهمیت الگوهای خودمراقبتی دائم رانشان دهد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، کیفیت زندگی، همودیالیز
  • غلامرضا شریفی راد، عبدالرحمان چرکزی، اراز بردی قورچایی، حسین شهنازی، میترا مودی، قربان محمد کوچکی صفحه 13
    زمینه و هدف
    بر اساس مدل مراحل تغییر رفتار، افراد در مراحل مختلف رفتار مصرف سیگار قرار می گیرند. هدف این مطالعه بررسی مصرف سیگار بر اساس مدل مراحل تغییر در بین دانشجویان پسر 6 دانشگاه کشور در سال تحصیلی 89-1388بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی 578 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه فرم کوتاه سیگار کشیدن بر اساس سازه مدل مراحل تغییر بود. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS -15 شده و از طریق آمار توصیفی(توزیع فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آزمون 2 χ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن افراد مورد بررسی 3/2±3/23 سال بود. سن شروع مصرف سیگار 3/3±4/18 سال و مدت زمان مصرف سیگار 4/3 ±6/4 سال با میانگین 4/7±1/9 نخ سیگار در روز بود. 268 نفر(%6/46) و 83 نفر (%4/14) به ترتیب اظهار داشتند که نصف و بیشتر از نصف دوستان آن ها سیگاری می باشند. 321 نفر (%5/55) در مرحله پیش تفکر، 109نفر (%9/18) در مرحله تفکر، 99 نفر (%1/17) در مرحله آمادگی، 27 نفر (%7/4) در مرحله عمل و 22 نفر (%8/3) در مرحله نگهداری بودند.
    نتیجه گیری
    حدود سه چهارم دانشجویان در مرحله پیش تفکر و تفکر قرار دارند و با توجه به شرایط سنی آنان و مضرات ثابت شده سیگار مداخلات لازم جهت ترغیب آنان به ترک سیگار با استفاده از سازه های مدل مراحل تغییر ضروری است. هم چنین وجود 8/17 درصد افراد واقع در مرحله آمادگی فرصت مغتنمی برای مداخلات آموزشی در بین آنان است.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، ترک سیگار، دانشجو
  • منصور شکیبا، نورمحمد بخشانی، محمدرضا سراوانی، حوریه حسینپور صفحه 18
    زمینه و هدف
    معلمین بر سلامت روانی و رشد دانش آموزان تاثیر قابل توجهی دارند و از سوی دیگر تدریس و مشاوره می توانند مشاغل پر استرسی باشند. هدف این مطالعه مقایسه وضعیت روان شناختی دبیران و مشاورین تربیتی با استفاده از آزمون چند محوری شخصیت مینه سوتا (MMPI) می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی، بر روی 120 نفر از مشاورین و معلمین شاغل در دبیرستان های زاهدان که به روش تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. به منظور مقایسه وضعیت روانی این افراد پرسشنامه MMPI(فرم 71 سوالی) و به منظورآنالیز داده ها، از شاخص های آمار توصیفی از جمله (فراوانی، درصد، میانگین) و هم چنین از آزمون t استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین وضعیت روانی مشاورین ومعلمین، تفاوت های معنی داری وجود داشت و این دو گروه در 6 معیار از 8 معیار بالینی (افسردگی، سایکوپاتی، افکارپارانویید، پسیکاستنی، اسکیزوفرنیا و هایپومانیا) تفاوت دارند. مشاورین مرد در مقیاس های هیستری و سایکوپاتی از مشاورین زن نمرات میانگین بالاتری دارند و در گروه معلمین، زنان نمره بالاتری در مقیاس های هیپوکندری، هیستریا، پارانویید، پسیکاستنی و اسکیزوفرنیا از مردان داشتند.
    نتیجه گیری
    گرچه نیمرخ گروهی دبیران و مشاورین تربیتی در محدوده نرمال بودند ولی دبیران و مشاورین در چندین مقیاس تفاوت معنی داری داشتند لذا لازم است اقداماتی برای بررسی عوامل احتمالی مرتبط با این تفاوت ها انجام شود.
    کلیدواژگان: وضعیت روانی، معلم، مشاور
  • مهین نادم بویینی، نعیما خدادادی، عاطفه قنبری، مستانه قنبری، محمد جعفر مدبرنیا صفحه 23
    زمینه و هدف

    روش های مراقبت از خود در مقابل توهم شنوایی می توانند آشفتگی های ناشی از توهم را در مددجویان اسکیزوفرنیک کاهش دهند. هدف این پژوهش بررسی فراوانی روش های مراقبت ازخود در توهمات شنوایی در بیماران اسکیزوفرنیای پارانوئید بستری در بیمارستان شفا بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی بر روی 201 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی پارانوئید، بستری در بخش های روانپزشکی با روش نمونه گیری آسان بود. جمع آوری داده ها با پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش صورت گرفت، بخش اول مشخصات جمعیت شناختی و بخش دوم پرسشنامه خود گزارش دهی با 38 عبارت در مورد راهکارهای مراقبت از خود.

    یافته ها

    بین برخی از متغیرهای دموگرافیک و موثر دانستن روش های مراقبت از خود در توهم شنوایی ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. بین جنس با حیطه جسمی (05/0> p)، شغل با حیطه جسمی (07/ 0 > p) وضعیت زناشویی با حیطه شناختی(07/0> p) وضعیت زندگی با حیطه رفتاری(01/0> p) و وضعیت زناشویی با حیطه رفتاری (01/0> p) ارتباط وجود داشت. 2/53 درصد از نمونه ها توهم شنوایی خود را از نوع صداهایی که امر می کنند گزارش کردند، هم چنین موثرترین روش مراقبت از خود در توهم شنوایی از نظر بیماران، در حیطه روش های جسمی بودکه سوءمصرف مواد (%1/82) بیشترین روشی بود که در این حیطه از نظر مددجویان موثر شناخته شد.

    نتیجه گیری

    مددجویان مبتلا به اسکیزوفرنیای پارانوئید بیشتر از روش های حیطه جسمی مراقبت ازخود درمقابل توهم شنوایی استفاده می کردند و این نتایج تاکیدی بر نیاز این مددجویان به مداخلات مناسب پرستاری، در رابطه با آموز ش وهدایت آن ها در انتخاب روش های موثر و مناسب مراقبت از خود در توهم شنوایی است.

    کلیدواژگان: روش های مراقبت از خود، توهم شنوایی، اسکیزوفرنی پارانوئید
  • کاظم خرمدل، پریناز سجادیان، فاطمه بهرامی، صادق زنگنه صفحه 29
    زمینه و هدف

    برای نخستین بار نقش و اهمیت باورهای فراشناختی در ایجاد و تداوم اختلالات اضطرابی در نظریه درمانی فراشناخت مطرح شد. هدف پژوهش حاضر، رواسازی مقیاس اصلاح شده فراشناخت برای نوجوانان (MCQ-A) در یک نمونه ایرانی است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع هنجاریابی است. نخست نسخه اصلی پرسشنامه به فارسی برگردانده شد. سپس فرم نهایی به همراه پرسشنامه افسردگی کودکان و پرسشنامه اضطراب آشکار کودکان، بر روی 204 نوجوان (103 نفر دختر، 101 نفر پسر) 13 تا 17 ساله که به صورت تصادفی خوشه ایاز مدارس شهر اصفهان انتخاب شده بودند اجرا شد. پایایی پرسشنامه از روش های آلفای کرونباخ وضریب دو نیمه سازی محاسبه گردید و به منظور تعیین روایی پرسشنامه، از روایی همگرا، روایی ملاکی وتحلیل عوامل تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    داده های ضریب همبستگی جهت محاسبه روایی همگرا نشان داد که عامل کلی فراشناخت و تمامی عوامل آن به جز «خودهشیاری شناختی» با افسردگی و اضطراب ارتباط مثبت و معنادار دارند. هم چنین نتایج تحلیل پایای حاکی از مقادیر مناسب ضرایب آلفای کرونباخ و دو نیمه سازی برای عامل کلی و مولفه های (MCQ-A) بود. تحلیل عوامل تاییدی با روش تحلیل مولفه های اصلی نیز 5 عامل را استخراج کرد که در مجموع 45 درصد از واریانس کل پرسشنامه را تبیین می کردند.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه اصلاح شده فراشناخت برای نوجوانان، آزمونی پایا و معتبر در نمونه ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: نوجوان، هنجاریابی، اختلالات اضطرابی، رواسازی
  • وحید نجاتی، عباس ذبیح زاده، محمدرضا نیک فرجام، علی پورنقدعلی، زهره نادری صفحه 37
    زمینه و هدف

    ذهن خوانی یکی از توانایی های شناخت اجتماعی مغز است و ذهن آگاهی توانایی خود تنظیمی توجه و هدایت آن به طرف تکلیف می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین ذهن خوانی و ذهن آگاهی می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی 40 نفر با میانگین سنی 5/21 سال شرکت کردند. هر یک از شرکت کنندگان آزمون پرسش نامه ی ذهن آگاهی و آزمون عصب روان شناسی ذهن خوانی خود و دیگران را تکمیل نمودند. ارتباط متغیرها با استفاده از آزمون آماری پیرسون مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ارتباط معنی داری بین توانایی ذهن خوانی و ذهن آگاهی وجود دارد. هم چنین بین توانایی ذهن خوانی خود و دیگران نیز ارتباط معنی دار وجود دارد (05/0 p <).

    نتیجه گیری

    ماهیت مشابه تکالیف و ساختارهای عصبی مشترک بین ذهن آگاهی و ذهن خوانی را می توان دلیل همبستگی آن ها دانست. ذهن آگاهی را می توان پیشگوی مناسب ذهن خوانی در نظر گرفت. بین توانایی ذهن خوانی خود و دیگران نیز ساختار عصب شناختی درگیر در تکلیف یکسان است.

    کلیدواژگان: روان پزشکی، روان شناسی، ذهن، ذهن آگاهی، شناخت
  • بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، زهرا وفایی جهان، راحله مداح شورچه، مصطفی بلقان آبادی صفحه 43
    زمینه و هدف
    امروزه آموزش مهارت های برقراری ارتباط از جمله مهارت حل تعارض، به عنوان یکی از چندین مهارت زندگی، از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از مقاله حاضر نیز بررسی اثربخشی روان درمانی گروهی به شیوه شناختی و تحلیل تبادلی بر بهبود مهارت حل تعارض می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از روش پژوهش نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. 45 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی که به کلینیک روانشناسی دانشگاه فردوسی مراجعه کرده بودند، با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به شیوه تصادفی، در گروه کنترل (15 نفر) و گروه آزمایشی شناختی (15 نفر) و تحلیل تبادلی (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه حل تعارض و روش های مداخله گروه درمانی شناختی و تحلیل تبادلی بود که به مدت 8 جلسه ی دو ساعته و به صورت هفته ای برگزار شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از آماره های میانگین و انحراف استاندارد و درسطح استنباطی از روش تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون توکی نشان داد که بین نمرات پس آزمون مهارت حل تعارض دو گروه درمانی شناختی و تحلیل تبادلی تفاوت معنی داری وجود ندارد (3/0= p). اما هر دو گروه درمان تفاوت معنی داری را با گروه کنترل نشان دادند (001/0> p، 01/0= p).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که هر دو روش گروه درمانی شناختی و تحلیل تبادلی مهارت حل تعارض را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: مهارت حل تعارض، روان درمانی گروهی، گروه درمانی شناختی، گروه درمانی تحلیل تبادلی
  • اشرف عباسی مقدم نیاسر، سید سعید مظلومی، محمدعلی صبا، محمدعلی مروتی، حسین فلاح زاده صفحه 49
    زمینه و هدف

    میزان شیوع بیماری آسم در ایران در کل جمعیت حدود 5/5 درصد برآورد گردید. از عوامل موثر در کنترل علایم، خودمدیریتی همیشگی توسط خود بیمار می باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل تاثیرگذار در رفتارهای خودمدیریتی و کنترل بیماری آسم است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی102 نفر از بیماران مبتلا به آسم شهر کاشان انجام شد. نمونه گیری به روش آسان و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه هایی مشتمل بر متغیرهای آگاهی، نگرش، رفتارهای خودمدیریتی و تست کنترل آسم بود. پایایی و روایی پرسشنامه مورد سنجش و تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری ANOVA، رگرسیون و همبستگی انجام شد.

    یافته ها

    آزمودنی ها به طور متوسط 46/87 درصد نمره قابل اکتساب از آگاهی و2/82 درصد از نمره نگرش را به دست آوردند و با به دست آوردن 72/57 درصد از حداکثر نمره رفتارهای خودمدیریتی در سطح متوسط قرارگرفتند، نمره کنترل بیماری آسم به دست آمده توسط بیماران 28/40 می باشد که در گروه بیماران آسمی ضعیف کنترل شده می باشند. همبستگی مثبت و معنی داری بین رفتار خودمدیریتی و آگاهی و نگرش و هم چنین بین رفتار خودمدیریتی و کنترل آسم مشاهده شده و بین آگاهی و کنترل آسم رابطه منفی مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که هر چه عوامل نگرش و رفتارهای خودمدیریتی بیماران قویتر باشد وضعیت کنترل آسم در آن ها بهتر خواهد بود.درمورد ارتباط منفی بین آگاهی و کنترل بیماری آسم مطالعات بیشتری باید بادر نظر گرفتن شرایط فرهنگی جامعه انجام شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، رفتار خودمدیریتی، آسم
  • آیدین ولیزاده اورنج، سعید آریاپوران صفحه 56
    زمینه و هدف
    اضطراب فیزیکی اجتماعی، تصوربدنی و عزت نفس از جمله متغیرهایی هستند که نقش مهمی در اختلالات خوردن ایفا می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش اضطراب فیزیکی-اجتماعی، تصوربدن و عزت نفس در پیش بینی اختلالات خوردن در زنان ورزشکار بود.
    مواد و روش کار
    روش تحقیق این پژوهش همبستگی بود. 181 زن ورزشکار رشته ایروبیک و آمادگی جسمانی به روش خوشه ایانتخاب و مقیاس های اختلالات خوردن، اضطراب فیزیکی اجتماعی، نگرانی در مورد تصوربدن و عزت نفس را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    براساس نتایج بین اضطراب فیزیکی اجتماعی (326/0= r)، نگرانی در مورد تصوربدن (345/0= r) و عزت نفس (349/0-= r) با اختلالات خوردن رابطه معنی دار وجود داشت و این متغیرها 27/0 واریانس اختلالات خوردن را تبیین نموده است.
    نتیجه گیری
    نتایج با یافته های قبلی هم خوان است و تلویحات مهمی در توجه به متغیرهای پیش بین اختلالات خوردن در زنان ورزشکار دارد.
    کلیدواژگان: تصور بدنی، اختلال خوردن، عزت نفس، اضطراب، ورزش
  • نعیما خدادادی، مژگان بقایی، هاییده محمودی، فرزانه شیخ الاسلامی صفحه 61
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی از معیارهای تعیین کننده اثرات اسکیزوفرنی و درمان آن بر فرد مبتلا بوده و ارزیابی آن در بیماران اسکیزوفرنی حائز اهمیت می باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنی با جامعه سالم در شهر رشت انجام گرفته است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی مقطعی بود که نمونه های آن را 52 بیمار اسکیزوفرن مراجعه کننده به مرکز شفا (گروه مورد) و 153 فرد سالم (گروه شاهد) شهر رشت تشکیل می داد. ابزار گردآوری داده ها مشتمل بر 3 بخش پرسشنامه عوامل فردی-اجتماعی، ابزار استاندارد کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و ابزار استاندارد بررسی وضعیت روانی (خاص بیماران) بود. نمونه های گروه بیماران به روش در دسترس و گروه سالم به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه چهره به چهره گردآوری و تحت نرم افزار SPSS و آزمون های آماری2 χ، t و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بنابر یافته های این مطالعه تفاوت معنی داری بین کیفیت زندگی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی و سالم در ابعاد کیفیت کلی (0001/0 p <) و حیطه های عمومی(006/ 0 p <)، فیزیکی(0001/ p <)، روانی(001/0 p <) و ارتباطات اجتماعی (015/ 0 (p < وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مددجویان اسکیزوفرن در مقایسه با جامعه سالم شهر رشت دارای کیفیت زندگی پایین تری بوده و نیازمند ارتقای درمان و مراقبت پس از ترخیص با توجه خاص به جنبه ارتباطات اجتماعی می باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اسکیزوفرنی، سلامت
  • محمدرضا تمنایی فر، فریبرز صدیقی ارفعی، زینب گندمی صفحه 67
    زمینه وهدف

    اعتیاد به اینترنت، نوعی وابستگی است که برخی ویژگی های شخصیتی تاثیر مهمی بر استفاده از آن دارد، بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی ویژگی های شخصیتی واعتیاد به اینترنت، اجرا گردیده است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی از بین 12480 دانش آموز مقطع دوم و سوم متوسطه شهرستان کاشان،که تعداد 400 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای اندازه گیری میزان اعتیادبه اینترنت دانش آموزان از آزمون 20سوالی اعتیادبه اینترنت و برای اندازه گیری ویژگی های شخصیتی دانش آموزان از پرسشنامه 60 سوالی نئو استفاده شد. برای تحلیل دادهای پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده گردید.

    یافته ها

    بین اعتیاد به اینترنت با روان رنجورخویی و برون گرایی با 95 درصد طمینان رابطه ی معنی داری وجودداشت، اما بین با وجدان بودن با اعتیاد به اینترنت رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    اعتیاد به اینترنت با برخی از صفات شخصیتی دانش آموزان ازجمله روان رنجورخویی و برون گرایی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: روان رنجورخویی، برون گرایی، اعتیاد
  • مهرداد مظاهری، ریحانه محسنیان صفحه 72
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه سلامت روان زوجین صاحب فرزند با زوجین فاقد فرزند بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی نمونه مورد بررسی متشکل از چهار گروه از زوجین (1- ناباروری که به دنبال درمان صاحب فرزند شده اند، 2- ناباروری که به دنبال عدم درمان اقدام به فرزند خواندگی نمودند، 3- عادی که مشکل ناباروری نداشته و دارای فرزند هستند و 4- نابارور فاقد فرزند) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه ی سلامت روان (28 - GHQ) را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    زوجین نابارور فاقد فرزند در مقایسه با دیگر گروه ها، سلامت روان پایین تری داشته و از نظر روانی آسیب پذیری بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری
    فقدان فرزند از جمله عوامل تاثیرگذار در آسیب پذیری روانی زوجین نابارور می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، ناباروری، فرزند
  • وحید نجاتی، قیصر ملکی صفحه 76
    زمینه و هدف
    حل مساله یکی از توانایی های محوری در پیشرفت تحصیلی است. افراد تکانشگر برخلاف افراد تامل گرا تمایلی به درگیر شدن با راه حل های مختلف مساله ندارند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین تکانشگری، و تامل گرایی با عملکرد حل مسئله می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 72 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشکده انسانی دانشگاه زنجان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای اندازه گیری عملکرد حل مسئله از مسئله کشیش ها و آدم خوارها استفاده شد. سپس از مشارکت کنندگان خواسته شد مقیاس تکانشگری Barratt و مقیاس نیاز به شناخت را تکمیل کنند.
    یافته ها
    ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین عملکرد حل مساله و تکانشگری همبستگی منفی(01/0 p <) و بین عملکرد حل مسئله و نیاز به شناخت همبستگی مثبت معنادار (05/0 p <) وجود دارد. زمان حل مساله با متغیرهای تکانشگری و نیاز به شناخت رابطه معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    افراد دارای «نیاز به شناخت» بالا کارایی بهتری در دقت حل مسئله دارند و لیکن سرعت حل مسئله ارتباط معنی داری با تکانشگری و تامل گرایی ندارد.
    کلیدواژگان: حل مسئله، تکانشگری، نیاز به شناخت
  • سید علیرضا سجادی، نورمحمد بخشانی، مهری باغیان حقیقی، رویا صمدی، کبری لشکری پور، منصور صفرزایی صفحه 82
    زمینه و هدف
    اختلالات روانی از عوارض مهم بیماری های مزمن هم چون دیابت شیرین می باشند.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی، 80 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از مراجعه کنندگان به درمانگاه دیابت شهر زاهدان، در سال 1386 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با پرسشنامه سلامت عمومی غربالگری و در صورت نیاز با مصاحبه روانپزشکی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    مجموعا 5/67 درصد نیازمند مصاحبه بودند و در 75/43 درصد نوعی اختلال روانپزشکی تشخیص داده شد. شایع ترین آن ها، اختلالات انطباقی(%15) و افسردگی اساسی (%75/13) بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای اختلالات انطباقی و افسردگی در بیماران دیابتی، ارزیابی و درمان روانپزشکی را به عنوان بخشی از درمان در کلینیک دیابت طلب می کند.
    کلیدواژگان: اختلال روانی، دیابت، شیوع
  • ناهید محمدی، فاطمه شبیری، حسین محجوب صفحه 86
    زمینه و هدف
    سوءمصرف مواد عبارت است از الگوی مصرف غیرانطباقی مواد که به پیامدهای نامطلوب مانند اعتیاد منجر می شود. این پژوهش به منظور تعیین فراوانی سوء مصرف مواد در دانشجویان خوابگاه های پسرانه دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1387 انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به روش مقطعی در کلیه دانشجویان پسر ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهر همدان به روش نمونه گیری سرشماری انجام شد. تعداد نمونه 430 نفر وابزار مورد استفاده پرسشنامه بود. اطلاعات با کمک نرم افزار SPSS-15 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشتر واحدهای پژوهش (%9/21) در گروه سنی 20 سال، مجرد(%8/92)، دارای بعد خانوار 6 نفر(%9/21)، ساکن شهر(%9/64) و فرزند اول خانواده بودند. نتایج نشان داد که 27 درصد از دانشجویان تاکنون ماده ای را مصرف نکرده و بیشترین مواد مصرفی شامل مواد سبک، مسکن و آرام بخش(%77/44)، سیگار (%4/28) و الکل (%19/20) بود. مصرف مواد سنگین مانند تریاک (%25/5)، حشیش (%1/4)، اکستازی (%64/1) و سایر مواد (%13/1) در رده های بعدی قرار داشتند. در این راستا مسکن به عنوان ماده آغازین مصرف و سیگار به عنوان آخرین ماده مصرفی شناخته شد.
    نتیجه گیری
    غربالگری دانشجویان در بدو ورود از نظر اعتیاد و اجرای برنامه های پیشگیری از سوءمصرف مواد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، دانشجویان، پزشکی، ایران
  • زهرا شخمگر، مجید پاکدامن صفحه 90
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تاثیر گروه درمانی شناختی-رفتاری بر افسردگی زنان زندانی انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه آزمایشی ابتدا با اجرای آزمون افسردگی بک 14 نفر از زنان زندانی افسرده تشخیص داده شدند. این افراد به روش تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. سپس برای گروه آزمون ده جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی برگزار گردید. در پایان مداخله گروه های آزمون و کنترل دوباره به پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان افسردگی گروه آزمون (912/0) در مقایسه با گروه کنترل (469/1) به طور معنی داری کاهش یافته است(05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بر این دلالت دارد که گروه درمانی شناختی-رفتاری، یک شیوه اثربخش در کاهش افسردگی زنان زندانی افسرده است.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی - رفتاری، افسردگی، زنان زندانی
  • کتایون وکیلیان، افسانه کرامت صفحه 94
    زمینه و هدف
    برنامه های مشاوره قبل از ازدواج نقش مهمی در ارتقا کیفیت زندگی زوجین دارد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی –تحلیلی بر روی 205 نمونه از مردان در شرف ازدواج انجام گرفت. روش جمع آوری داده ها پرسشنامه نگرش مردان به مسئولیت پذیری نسبت به بهداشت باروری در 6 حیطه آن بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نگرش مردان قبل از شرکت در کلاس 9/8±03/68 و بعد از شرکت 45/9±60/71 بود که تفاوت معنی داری نداشت (05/0 p >).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد باید به نگرش مردان نسبت به مسئولیت پذیری زوجین در امور بهداشت باروری در این کلاس ها تاکید شود.
    کلیدواژگان: بهداشت باروری، مشاوره، مسئولیت پذیری
|
  • Ali Moghtaderi, Maryam Dahmardeh Page 1
    During the last year we had observed different types of misconduct in the submitted manuscripts into the editorial office. Those are included attempted theft of data, presence of ghost authors, gift authorship, dual submissions, salami publications, falsification and some other types of fraud. Our analysis in the editorial office led us to conclude that research fraud is an important issue and should be discussed clearly. The emphasis on competition and pressure to produce published materials, while internal intention to discover the scientific truth may foster a conflict between personal career goals and human intellectual motivation; finally may induce research misconduct. Having accurate and good knowledge in this field is mandatory for researchers especially the younger ones. In the first part of this article we will discuss a short but important part of the history of this problem and in the second part definition and editorial response will be reviewed.
  • Ali Naji, Soleyman Naroie, Gholamhossin Abdeyazdan, Ehsan Dadkani Page 8
    Background
    With the development of chronic diseases including chronic renal failure, quality of life for these patients is often lower than normal. This study was designed to use Orem self care framework and it impact on quality of life in patients treated with hemodialysis was designed and executed.
    Materials And Method
    Quasi-experimental research present study, sampling method on 35 hemodialysis patients who referred to were Khatam hospital Hemodialysis unit in Zahedan themerin 1389. Data collection included demographic information, health status forms of Orem-based model and the standard measure of quality of life instrument SF-36 was QOL Scores recorded as pre-test and then revied wase the plemouted questionnaire after completetion without health status, training needs and educational needs during the four individual half an hour sessions month.After two months of the last session of the quality of life questionnaire completion and data analyzed SPSS-16 software using Martvsyfy paired T test, Pearson correlation and ANOVA were analyzed. Resulst : After applying all aspects of self care model for quality of life was significantly enhanced (p<0.005). Also, mean total quality of life prior to the 90.46% 65.56% after applying self care model promoting Vtfavt found significantly (p<0.001).
    Conclusion
    Results indicated a positive impact Orem self care framework is. Therefore, a program based on training needs, can indicate chronic and progressive course of disease patterns, the importance of self care that stows permanent drift.
  • Gholamreza Sharifirad, Abdulrahman Charkazi, Araz Berdi-Ghourchaei, Hossien Shahnazi, Mitra Moudi, Ghorban Mohammad Kouchaki Page 13
    Background
    According to the stages of change model, individuals are in the different stages of smoking behavior. The aim of current study was to analyze the smoking behavior based on stages of change model among the students of six Iranian universities during 2009-2010 academic year.
    Materials And Method
    This is a descriptive study using convenient sample method (N=578). Data gathering instrument was the short form questionnaire based on stages of change model. Descriptive and inferential statistics were applied using SPSS software.
    Results
    Subjects ages ranged between 18-49 years, with a mean age of 23.2 ± 2.3. Average age for beginning smoking was 18.4 ± 3.2; the duration of smoking was 4.4 ± 3.3 years and the mean number of cigarette smoking per day was 9.09 ± 7.4. 268 cases (46.4%) and 83(14.4%) announced half and more than half of their friends are current smoker, respectively. 321 people (55.5%) were in precontemplation, 109 people (18.9%) in contemplation, 99 people (17.1%) in preparation, 27 people (4.7%) in action and 22 people (3.8%) in maintenance stage.
    Conclusion
    About three quarter of the subjects were in precontemplation and contemplation stage and according to their age situation and known effect of smoking on their health it is necessary to encourage them smoke cessation intervention based on the stages of change model constructs. Meanwhile, 17.8% were in preparation stage and it’s a good opportunity for smoking cessation programs.
  • Mansoor Shakiba, Nour-Mohammad Bakhshani, Mohammadreza Saravani, Hoorie Hoseinpoor Page 18
    Background
    Teachers have an important effect on mental health and development of students. Teaching and counseling may be stressful jobs. The objective of this study was to compare psychological status of high school teachers and educational counselors measured by the Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI).
    Materials And Method
    In a cross-sectional study 60 teachers (20 male and 40 female) and 60 educational counselors (20 male and 40 female) from high schools of Zahedan city were recruited randomly and asked to complete Minnesota Multiphasic Personality Inventory (Iranian short form of MMPI). Data were analyzed using descriptive statistics and t test.
    Results
    The results showed significant differences between teachers and educational counselors in 6 clinical scales of MMPI so that the teachers had higher scores than educational counselors in D (depression), Pd (psychopathy), Pa (paranoid), Pt (Psychastenia), Sc (schizophrenia) and Ma (hypomania) scales of MMPI. Mean scores of Male counselors in hysteria and psychopathy were higher than female's scores and also female teachers had higher mean scores in hypochondria, hysteria, paranoid, psychastenia and schizophrenia than male teachers.
    Conclusion
    Although the profiles of both teachers and educational counselors were normal but teachers had higher mean scores than counselors, thus, efforts need to be made to explore possible factors associated to those differences.
  • Mahin Nadem, Naiima Khodadady, Atefe Ghanbari, Mastaneh Ghanbari, Mohammad J. Modabernia Page 23
    Background

    In schizophrenic clients, self-care strategies against auditory hallucinations can decrease disturbances results in hallucination. This study was aimed to assess frequency of self-care strategies against auditory hallucinations in paranoid schizophrenic patients, hospitalized in Shafa Hospital.

    Materials And Method

    This was a descriptive study on 201 patients with paranoid schizophrenia hospitalized in psychiatry unit with convenience sampling in Rasht. The gathered data consists of two parts, first unit demographic characteristic and the second part, self- report questionnaire include 38 items about self-care strategies.

    Results

    There were statistically significant relationship between demographic variables and knowledg effect and self-care strategies against auditory hallucinaions. Sex with phisical domain) p < 0.05 (, job with physical domain (p > 0.07), marriage status with cognitive domain (p > 0.07) and life status with behavioural domain (p > 0.01). 53.2% of reported type of our auditory hallucinations were command hallucinations, furtheremore the most effective self-care strategies against auditory hallucinations were from physical domain and substance abuse (82.1%) was the most effective strategies in this domain.

    Conclusion

    The client with paranoid schizophrenia used more than physical domain strategies against auditory hallucinaions and this result highlight need those to approprait nursing intervention. Instruction and leading about selection the effective self-care strategies against auditory hallucinaions.

  • Kazem Khoramdel *, Parinaz Sajadian, Fatemeh Bahrami, Sadegh Zangene Page 29
    Background

    The role and importance of meta-cognitive beliefs in creating and retaining of anxiety disorders were explained initially in meta-cognitive theory. The purpose of this study was to validate the Meta-cognitions Questionnaire-Adolescent version (MCQ-A) in normal Iranian people and compare of meta-cognitive beliefs between adolescents with anxiety disorders and normal individuals.

    Materials And Method

    This was a standardized study. First of all, the original version was translated into Persian then administered to 204 (101 boys and 103 girls) adolescent aged 13 through 17 years. Theyhave been clustered randomly. They were selected from the schools of Isfahan, together with mood and feelings questionnaire and revised children's manifest anxiety scale. In order to assess reliability, method of internal consistency (Chronbach’s alpha and split-half coefficient) was used, and also in order to assess validity, convergent validity, criterion validity and confirmatory factor analysis were used.

    Results

    The results of correlation coefficient of convergent validity showed a relation between total score of (MCQ-A) and its components with anxiety and depression except cognitive self-consciousness. Data were indicative of appropriate level of Coranbach’s alpha and split-half reliability coefficients of the MCQ-A and extracted factors. The results of factor analysis by principle components analysis and using varimax rotation showed 5 factors that account for 0.45% of the variance.

    Conclusion

    MCQ-A has satisfactory psychometric properties in Iranian people.

  • Vahid Nejati, Abbas Zabihzadeh, Mohamadreza Nikfarjam, Ali Pournaghdali, Zohre Naderi Page 37
    Background

    Mind reading is a social cognitive ability and mindfulness is a self-regulatory guidance of attention to task. The purpose of present study is to evaluate the correlation between mind reading and mindfulness.

    Materials And Method

    Forty subjects were participated in this cross-sectional study. Mean age was 21.5 years. Each of participants completed mindfulness questionnaire and neuropsychologic test of mind reading from the eye. Pearson correlation test is used for evaluation of the correlation.

    Results

    Findings show significant correlation between mindfulness and mindreading. Also those findings showed a significant correlation between mind reading in the self and others eyes (p<0.05).

    Conclusion

    Similar nature and neural substrate of mindfulness and mind reading may be a reason for their correlation. Mindfulness can be considered as proper predictor of mind reading. Also neural base of mind reading in the self and others eyes are the same.

  • Bahram Ali Ghanbari-Hashemabadi, Zahra Vafaei-Jahan, Raheleh Maddah Shurche, Mostafa Bolghanabadi Page 43
    Background
    Today, learning the communication skills such as conflict solving is very important. The purpose of the present study was to investigate the efficiency of cognitive and transactional analysis group therapy on improving the conflict-solving skill.
    Materials And Method
    This study is an experimental study with pretest-posttest and control group. Forty-five clients who were referring to the counseling and psychological services center of Ferdowsi University of Mashhad were chosen based on screening method. In addition, they were randomly divided into three equal groups: control group (15 participants), cognitive experimental group (15 participants) and transactional analysis group (15 participants). Conflict-solving questionnaire was used to collect data and the intervention methods were cognitive and transactional analysis group therapy that was administrated during 8 weekly two-hour sessions. Mean and standard deviation were used for data analysis in the descriptive level and One-Way ANOVA method was used at the inference level.
    Results
    The results of the study suggest that the conflict-solving skills in the two experimental groups were significantly increased.
    Conclusion
    The finding of this research is indicative of the fact that both cognitive and transactional analysis group therapy could be an effective intervention for improving conflict-solving skills.
  • Ashraf Moghaddamniasar, Saeed Mazloomi, Mohammad Ali Saba, Mohammad Ali Morovati, Hossein Fallahzadeh Page 49
    Background

    Incidence of asthma is 5.5% in Iran. Patients with asthma need frequent self-management in order to control the symptoms maintaining natural lung activity. The aim of this study is to study the effective factors of self-management behaviors, and its relation with controlling asthma in asthmatic patients in Kashan.

    Materials And Method

    Simple sampling was employed to recruit 102 asthmatic patients referring to asthmatic therapeutic centers of Kashan, Iran. A descriptive, cross-sectional design was conducted and the data were collected using a survey questionnaire based on knowledge and attitude factors and self-management behavior constructions and asthma control test. SPSS software for Windows was used for analyzing data (t -test, ANOVA, correlation and regression).

    Results

    The respondents acquired 46.8% of total asthma knowledge score, 82.2% of attitude score. Respondents with acquisition 57.7% of total asthma self-management behavior score placed in middle class. The acquired score in asthma control is low class (40.28%). Negative relation between knowledge and asthma control was observed.

    Conclusion

    The results showed that if the situation of knowledge and attitude factors are better, the self-management behaviors in asthmatic patients will be better and if the situation self-management behavior be better, asthma control will be better, too. Negative relation between knowledge and asthma control needs more researches.

  • Aidin Valizade Avranj, Saeed Ariapooran Page 56
    Background
    Socio-physical anxiety, body image, and self esteem are variables that play an important role on eating disorders. The purpose of this research was the role of socio-physical anxiety, body image and self esteem in prediction of the eating disorders in sportswomen.
    Materials And Method
    181 of aerobic and physical readiness sportswomen were selected by clustered sampling method and filled the questionnaire containing eating disorder, socio-physical anxiety, body image concern and self esteem scales.
    Results
    According to this research, there was meaningful correlation between social physical anxiety (r=-0.326), body image concern (r=0.466) and self-esteem (r=0.349) with eating disorders and these variables were explained the 0.27 variance in eating disorders.
    Conclusion
    Results are corresponding with previous studies and have important implications in attention to the predicting variables of eating disorders in athletes’ women.
  • Naiima Khodadady, Mojgan Baghaie *, Haeede Mahmudi, Farzane Sheikholeslami Page 61
    Background
    Nowadays, quality of life (QoL) is an important indicator of treatment outcome and it's evaluation in schizophrenic patients will be vital. So, this study is conducted to compare QoL in schizophrenic patients and healthy people in Rasht, Guilan.
    Materials And Method
    This study is a cross-sectional descriptive survey that was done on 52 patients with schizophrenia referred to Shafa hospital with convenience sampling method and 153 healthy people of Rasht by cluster method. Data collection instrument was a 3 part questionnaire consisting demographic-social questionnaire, WHO QoL questionnaire, and mental status assessment form. Data gathered by interview and analyzed with SPSS software using descriptive and inferential statistics (χ2, ANOVA, independent-t test).
    Results
    Our finding indicated that patients and healthy individuals QoL had overall statistically significant difference (p<0.0001), and it's general (p<0.006), physical (p<0.0001), psychiatric (p<0.001), and social relationship (p<0.015).
    Conclusion
    According result, schizophrenic clients compare with healthy people had lower QoL level that need special attention to improve treatment and their post-discharge care with focus on social relationship in this group of patients.
  • Mohammadreza Tamannai, Fariborz Sedighiarfai, Zeinab Gandomi Page 67
    Background

    Internet addiction is a kind of dependence that some personality characteristics leave an important effect on using internet. On this basis, research is designed to assess the relationship between personality characteristics and internet addiction.

    Materials And Method

    A cross-sectional descriptive study in 1 2,480 of second and third high school students in Kashan was conducted. 400 students were selected by random cluster sampling. To measure internet addiction we u sed twenty questions to test i nternet addiction and to measure personality characteristics of students we used sixty questions questionnaire of Neo To analyze data we used Pearson correlation coefficient and regression analysis.

    Results

    T here is significant relationship between internet addiction with neuroticism and extroversion, but there was not any significant relationship between being conscientious with internet addiction.

    Conclusion

    Internet addiction relates to some personality traits of students, including neuroticism and extroversion.

  • Mehrdad Mazaheri, Reyhaneh Mohsenian Page 72
    Background
    The aim of current study was to compare the mental health of fertile and infertile couples.
    Materials And Method
    A sample of four groups (infertile couples who gave birth child after treatment, infertile couples who brought adopted child, fertile couples who gave birth normally and infertile couples who have no children) have been selected using available sampling method and were asked to complete the mental health questionnaire (GHQ-28). A descriptive design has been used as the research method.
    Results
    Infertile couples who had no children compared to other studied groups showed more risk for different psychological problems.
    Conclusion
    Having no children seemed to make an important influence on psychological health.
  • Vahid Nejati, Gheysar Maleki Page 76
    Background
    Problem solving is an axial ability of educational promotion. Impulsive individual against reflectivity has fewer tendencies to involve in solving different problems. The purpose of present study was to evaluate the correlation between impulsivity, need for cognition and problem solving performance.
    Materials And Method
    In this study, 72 individuals were randomly selected. Missionaries and cannibal's problem, Barrat Impulsivity Scale (BIS-11) and need for cognition scale were used for evaluation.
    Results
    Findings show negative correlation between problem solving performance and impulsivity and positive correlation between problem solving and need for cognition. Duration of problem solving was not correlated with need for cognition and impulsivity.
    Conclusion
    Pearson coefficient of correlation show that individuals with high level of need for cognition had better performance in problem solving accuracy but duration of problem solving is not related to impulsivity and need for cognition.
  • Sajjadi Alireza, Nour-Mohammad Bakhshani, Mehri Baghban-Haghighi, Roya Samadi, Kobra Lashkaripoor, Mansour Safarzai Page 82
    Background
    Psychiatric disorders are important complications of chronic diseases such as diabetes mellitus.
    Materials And Method
    In this descriptive study, 80 patients with diabetes type 2 referred to diabetes clinic of Zahedan in 2009. They were selected by simple randomized method, screened by General Health Questionnaire and assessed by psychiatric interview, if it was necessary.
    Results
    Totally, 67.5% required an interview and 43.75% were diagnosed with a psychiatric disorder. Major depression were more prevalent (13.5%) than adjustment disorders (15%).
    Conclusion
    High prevalence of depression and adjustment disorder in diabetic patients needs psychiatric assessment and treatment as the main part, in the diabetes clinics.
  • Nahid Mohamadi, Fatemeh Shobeiri, Hossein Mahgoob Page 86
    Background
    Substance abuse refers to a maladaptive pattern of use of a substance. The purpose of this study was to determine the prevalence of substance abuse in hostel boys in Hamadan medical university, 2008.
    Materials And Method
    This research was a descriptive cross-sectional study. The method of sample was census report study and sample number was 430. The research objective data was gathered thorough questionnaire. Data processing and statistical analysis were performed using SPSS software, version 15.0.
    Results
    Outcome showed that the majority of samples were 20 years old (21. 9%), non married (92. 8%), the number of family member were six members (21. 9%), and they are the first children (85. 4%). Also outcome showed that 27% of students did not consume any drug, nd majority of light material drug abuse was narcotic (44. 77%), cigarette (28. 4%), alcohol (20. 19%) and heavy material was opium (5. 25%), hashish (4. 1%), ecstasy (1. 64%) and others (1. 13%). Narcotic was in the first rank and cigarette was in the last.
    Conclusion
    The screening of drug abuse and promoting primary prevention programs at the university were recommended.
  • Zahra Shokhmgar, Majid Pakdaman Page 90
    Background
    The current research is aimed at the assessment of the effectiveness of cognitive- behavioral group therapy on the depression rate of imprisoned women.
    Materials And Method
    In this experimental research, depression in 14 imprisoned women were diagnosed using Beck depression test. Individuals were randomly classified into two groups. Then ten therapeutic sessions of 90 minutes were programmed for experimental group. At the end of this period both experimental and control groups were asked to respond Beck depression questionnaire for the second time.
    Results
    The results showed the significant decrease (p<0/05) of depression rate of experimental group (0.912) as compared to the control group (1.469).
    Conclusion
    The results of this study indicate that cognitive-behavioral group therapy is an effective way to decrease the depression rates of the imprisoned women
  • Katayon Vakilian, Afsaneh Keramat Page 94
    Background
    Premarital educational programs are considered important in promoting the quality of married life.
    Material And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 205 men at the stage of marriage. The data-gathering tool was a questionnaire about men attitudes to 6 fields of reproductive health.
    Results
    Our results showed that the calculated mean of the attitude increased from 68.03± 8.9 before participation to 71.6± 9.4 after finishing the program (p>0.05).
    Conclusion
    We conclude that the attitude of men should be improved in the field of reproductive health after such programs.