ارزیابی فعالیت ضداکسایشی اسانس اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) در سامانه روغن خام سویا

پیام:
چکیده:
مقدمه
امروزه بررسی امکان جایگزینی بسیاری از افزودنی های شیمیایی همچون ضداکساینده های سنتزی با ترکیبات موثره ی گیاهان دارویی مورد توجه محققین قرار گرفته است.
هدف
تعیین اجزای اصلی اسانس اسطوخودوس، ارزیابی فعالیت ضداکسایشی و قدرت ضدرادیکالی این اسانس با آزمون های DPPH°، +ABTS° و بی رنگ شدن بتاکاروتن و نهایتا، تعیین اثر ضداکسایشی آن در روغن خام سویا از اهداف این تحقیق است.
روش بررسی
اجزای اسانس با GC/MS شناسایی شدند. فعالیت ضدرادیکالی اسانس مذکور با استفاده از روش های مختلف بررسی و در ادامه فعالیت ضداکسایشی اسانس در روغن خام سویا به روش آزمون آون مطالعه شد.
نتایج
6 ترکیب عمده اسانس، لینالول (89/27 درصد)، کامفور (82/10 درصد)، 1 و 8 سین ال (05/9 درصد)، لینالول استات (86/8 درصد)، بورن ال (29/7 درصد) و آلفا ترپین ال (04/5 درصد) بود. EC50 اسانس اسطوخودوس 58/1 ± 54/35 میلی گرم بر میلی لیتر محاسبه شد. در آزمون ABTS°+، بیشترین فعالیت ضداکسایشی مربوط به غلظت 40 میلی گرم بر میلی لیتر اسانس بود. در آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن، بیشترین فعالیت ضداکسایشی اسانس اسطوخودوس مربوط به غلظت 10 میلی گرم بر میلی لیتر آن بود که 4/54 درصد بازدارندگی از خود نشان داد. در آزمون آون، اسانس توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه ی اکسیداسیون، در روغن سویای خام را در سطح غلظتی 8/0 میلی گرم بر میلی لیتر که تقریبا معادل با ضداکساینده ی شیمیایی BHA در سطح غلظتی 2/0 میلی گرم بر میلی لیتر است، داشت.
نتیجه گیری
اسانس اسطوخودوس دارای فعالیت ضدرادیکالی می باشد و با انجام آزمایش های تکمیلی می توان از آن به عنوان ضداکساینده طبیعی در مواد غذایی، به ویژه حاوی روغن های خوراکی، استفاده نمود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
127
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p995290 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)